Noordse helm

Calamagrostis x calammophila


© Willem Braam

Ecologie & verspreiding
Noordse helm groeit op zonnige, open plekken op droog, voedselarm duinzand. Zij staat in de kustduinen, vooral in de buitenste gordel, de zeereep. In Nederland komt Noordse helm vrij algemeen voor in het getijdengebied en in de duinen. Zij is zeldzaam in het Deltagebied. Elders in Nederland komt zij als adventief met duinzand voor. Noordse helm is de kruising tussen Helm en Duinriet. Zij is grotendeels onvruchtbaar. Noordse helm vormt meer dan Helm horizontale wortelstokken. Daarom heeft zij bij Helmaanplanting wel de voorkeur boven Helm. Door haar sterkere horizontale uitbreiding kan Noordse helm het duin sneller vastleggen dan haar ouder Helm, die meer in grondigheid en daardoor steviger duinen investeert. Daarnaast schijnt de bastaard Noordse helm minder door konijnen te worden aangevreten dan haar ouder Helm. Noordse helm is kensoort voor de Helm-associatie, de aspectbepalende plantengemeenschap van de zeereep.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juni - juli

Hoogte - 0,60-1,50 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Vrij veel horizontale wortelstokken. Worteldiepte tot 50 cm.

Stengels/takken - De stengels zijn aan de voet vaak iets paars aangelopen.

Bladeren - De min of meer ontrolde bladeren worden tot 1 m lang, de onderkant is naar bovengekeerd,. De ribben zijn bezet met korte en langere haren. De bladeren spreiden zich vaak voor een deel uit op het zand.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloempluim is compact, spoelvormig, min of meer gelobd, bruinachtig en vaak paars aangelopen. De pluim is minder regelmatig aaneengesloten dan bij Helm. De aartjes zijn 0,9 tot 1,2 cm groot.

Vruchten - Een graanvrucht, maar hier meestal onvruchtbaar. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).

Bodem - Zonnige, open plaatsen op droog, voedselarm duinzand.

Groeiplaats - Zeeduinen (nabij de zee).
Familie: Poaceae
Groep: eenzaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: zeldzame soort
Ecologische groep: zeeduinen
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website