Gele helmbloem

Pseudofumaria lutea


© Adrie van Heerden

Ecologie & verspreiding
Gele helmbloem is bij uitstek een stadsplant die groeit op oude vochtige en beschaduwde muren en andere stenige plaatsen zoals grachtmuren en voegen in trappen. Deze plant breidt zich steeds verder uit in het stedelijk gebied vooral in de grote steden van de Randstad en in Zuid-Limburg. Deze soort komt oorspronkelijk uit de kalkrotsen in de Alpen en wordt sinds de 19e eeuw als sierplant in tuinen gebruikt. Vandaar is deze geelbloeiende soort verwilderd en naar het noorden opgeschoven. De zaden worden door duiven verspreid. Deze alledaagse stadsplant hoort bij de nieuwe stadsplantengemeenschap van vochtige muren waartoe veel bijzondere varens behoren. Gele helmbloem, die een lange bloeiperiode kent, kan verward worden met Geelwitte helmbloem (Pseudofumaria alba) die lichtere bloemen heeft.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - herfst

Hoogte - 0,15-0,30 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Een vertakte wortelstok, een vrijwel geheel massieve knol.

Stengels/takken - De rijk vertakte stengels zijn dicht bebladerd. Polvormend.

Bladeren - De bladeren zijn gesteeld en dubbel geveerd met smal langwerpige slippen. De bladstelen zijn van boven vlak, zonder duidelijke vleugelranden.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De heldergele, 1-2 cm grote bloemen vormen samen trossen met vijf tot zestien bloemen. Ze staan tegenover de bovenste bladen. De bloem heeft een korte spoor en staat horizontaal of schuin omhoog op rechte steeltjes. De getande kelkbladen zijn 4-6 mm lang.

Vruchten - Een hangende doosvrucht. De stijl valt af. De zwarte, iets glanzende zaden hebben een wit afstaand, getand aanhangsel (mierenbroodje). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige tot vaak licht beschaduwde plaatsen op droge tot vochtige, matig voedselrijke, kalkrijke, stenige plaatsen (o.a. op mergel).

Groeiplaats - Muren (in voegen van oude muren van gebouwen, tuinmuren, kerkhofmuren, muren langs beken, kasteelgrachten en kaden), tussen straatstenen, aan de voet van muren, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), rotsen (kalkrijke rotswanden en puinhellingen) en stadswallen.
Familie: Papaveraceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: vrij zeldzame soort
Ecologische groep: muren
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website