Kleverige reigersbek

Erodium lebelii


© Peter Meininger

Ecologie & verspreiding
Kleverige reigersbek is een kustplant die hoofdzakelijk in de kalkrijke duinen groeit in pioniersituaties op zuidhellingen, in droge valleien en langs paden dicht achter de zeereep. Zij groeit vaak in licht stuivend zand. Behalve op deze open zandplekjes groeit de plant in vegetaties die worden beheerst door korstmossen en mossen. Bijvoorbeeld in meeuwenkolonies kan zij na het vertrek van de meeuwen en enkele fikse regenbuien uitbundig tot ontwikkeling komen. In Nederland is Kleverige reigersbek plaatselijk vrij algemeen in de kalkrijke duinen en zeldzaam in de kalkarme duinen. Elders in Nederland komt zij voor als adventief met duinzand. Kleverige reigersbek heeft te lijden onder atmosferische depositie, het wegvallen van begrazing, het ontbreken van dynamiek en successie in de duinen. Kleverige reigersbek is kensoort voor de Duinsterretjes-associatie, een vooral door mossen en/of korstmossen gekenmerkte pioniergemeenschap van de kalkrijke duinen.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - herfst

Hoogte - 0,05-0,40(-0,05) m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken -

Bladeren - De blauwachtige bladeren zijn voorzien van gewone haren en veel klierharen, waaraan vaak zandkorels blijven plakken. Ze verspreiden en sterke geur.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloeiwijze bestaat uit twee, drie  of soms tot vijf  bloemen. De bloemen zijn 6-8 mm. Ze zijn lichtroze of wit en bijna steeds zonder vlekken.

Vruchten - Een kluisvrucht. De snavels van de deelvruchten zijn 1,5-2,4 cm. De deelvruchtjes zijn korter dan 5 mm en hebben aan de top een indeuking. Deze hebben langs de onderrand geen uitstekende richel. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plaatsen (pioniervegetaties) op droge, voedselarme, neutrale tot kalkrijke zandgrond. Vaak op plaatsen met lichte verstuiving.

Groeiplaats - Zeeduinen (open mosduinen vlak achter de zeereep, duinhellingen, duinvalleien, langs duinpaden, bermen en licht ruderale plaatsen), grasland (droog grasland) en langs spoorwegen (spoorwegterreinen).
Familie: Geraniaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Bedreigd
Zeldzaamheid: zeldzame soort
Ecologische groep: droge, neutrale graslanden
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website