Stijve steenraket

Erysimum virgatum


© Bert Verbruggen

Ecologie & verspreiding
Stijve steenraket hoort thuis in ruige, hoog opgaande begroeiingen op zonnige, droge, voedselrijke plaatsen op zand, kalksteen en andere stenige plaatsen. De soort is te vinden aan bosranden en op steenglooiingen in de buurt van rivieren. Daarnaast is zij te vinden in natte ruigten, ruigten langs rivieren, rotsen, ruderale plaatsen en soms in knotwilgen. Stijve steenraket is een Euraziatische soort en bereikt in Nederland haar westgrens. Stijve steenraket is kensoort voor de Kruisbladwalstro-associatie, een typisch rivierbegeleidende plantengemeenschap. De soort is hier zeer zeldzaam en beperkt tot de omgeving van de Rijn en zijn zijtakken. Vroeger kwam zij algemener in het rivierengebied voor. Maar mede als gevolg van voor het voortbestaan van de soort slecht beheer, zoals het maaien van dijken, is zij op veel plaatsen wel verdwenen.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - september

Hoogte - 0,30-0,90 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken -

Bladeren - De lijnvormige tot langwerpige bladeren zijn diep getand, maar soms met een gave rand. Ze zijn groen of grijsgroen en met 3-takkige aangedrukte haren (sterharen).

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De gele bloemen zijn 0,8 tot 1 cm in doorsnee. ZAe groeien aan korte bloemsteeltjes, die ongeveer even lang als de kelk zijn.

Vruchten - Een doosvrucht. De rechtopstaande hauwen staan evenwijdig aan de hoofdas. Ze staan onder een hoek van 30° aan de stengel en zijn 2½ tot 7 cm lang en ongeveer 1 mm breed. Ze zijn 6 tot 12 maal zo lang als de steel. De zaden zijn 1 tot 1.5 × 0,4 tot 0,6 mm groot. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige plaatsen op droge tot natte, voedselrijke grond (zand, kalksteen en andere stenige plaatsen).

Groeiplaats - Rotsen, ruigten (natte ruigten en ruigten langs rivieren), ruderale plaatsen, bosranden, waterkanten (steenglooiingen) en soms in knotwilgen.
Familie: Brassicaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Ernstig bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: natte ruigten
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website