Malrove

Marrubium vulgare


© Peter Meininger

Ecologie & verspreiding
Malrove is een plant van zonnige, open, droge plaatsen op doorlatende, humusarme, kalk- en stikstofrijke, dikwijls ammoniakhoudende grond. In Zuid-Limburg staat zij nu nog aan de voet van een paar beweide krijthellingen, bij de ingang van grotten. In de duinen staat Malrove op enkele zonnige, vrij open, vaak stoffige bermen van wegen en paden, vooral in smalle stroken tussen weg en heg. Malrove behoort in Nederland tot de ‘ouderwetse’ bewoners van ruderale standplaatsen, dat in de twintigste eeuw sterk zijn achteruitgegaan. De groeiplaatsen lagen verspreid door een groot deel van het land, maar merendeels ver uiteen; alleen in Zuid-Limburg en de kalkrijke duinen was zij plaatselijk wat minder zeldzaam. De weinige recente vindplaatsen zijn vrijwel tot het Deltagebied en deze twee gebieden beperkt. Malrove is kensoort van de Associatie van Ballote en Netels, een plantengemeenschap die tegenwoordig ook achteruit gaat en steeds meer verarmt.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juni - herfst

Hoogte - 0,30-0,60 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Een penwortel.

Stengels/takken - De stengels zijn vanaf de voet vertakt. Ze zijn bebladerd en viltig behaard.

Bladeren - De sterk gerimpelde bladeren zijn viltig, eirond tot rond, ongelijk gekarteld en aan de voet vrij plotseling in de steel versmald.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zitten in dichte, bijna bolvormige kransen langs de stengel. De witte bloemen zijn 1,2 tot 1½ cm lang en hebben een omhooggerichte, 2-tandige bovenlip. De kelk heeft 10 korte haakvormige tanden.

Vruchten - Een splitvrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, warme, open plaatsen op droge, kalkrijke, matig voedselarme tot matig voedselrijke, stikstofrijke, vaak verstoorde, humusarme grond (zand en mergel).

Groeiplaats - Zeeduinen (langs duinwegen), bermen (ruderale plaatsen), heggen, dijken, ruigten (kalkrijke ruigten), aan de voet van mergelhellingen, grasland (beweide kalkhellingen) en bij grotingangen.
Familie: Lamiaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Ernstig bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: kalkrijke ruigten
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website