Hennepvreter

Orobanche ramosa


© John Breugelmans

Ecologie & verspreiding
Hennepvreter staat op open en zonnige, matig voedselrijke, kalkhoudende, zwak basische, stikstofrijke, matig droge tot vochtige, min of meer bemeste zandgrond. De meestal eenjarige parasiet stond vooral in braakliggende akkers of akkers waar Tabak en Hennep verbouwd werd maar werd ook aangetroffen op Tomaat en andere leden van de nachtschadefamilie. De soort stamt uit West-Azië, Noord-Afrika en Zuid- en Midden-Europa. Ze is elders in Europa al eeuwenlang ingeburgerd en er worden vermoedens uitgesproken dat ze eigenlijk uit Centraal-Azië afkomstig is. In Nederland is de soort uitgestorven en werd voor het laatst aangetroffen in 1928 bij Apeldoorn. Recent is ze uitgezaaid in de Botanische Tuin van de universiteit van Utrecht en handhaaft zich daar goed. De soort is bij ons verdwenen door het staken van de Tabak- en Hennepteelt. De soort is onmiskenbaar door zijn vertakte, geel- tot blauwachtige stengels, de aanwezigheid van 2 steelblaadjes en de blauwachtige of paarsige bloemen.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juli - oktober

Hoogte - 0,15-0,50 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De stengels zijn vertakt, geel- tot blauwachtig en klierachtig behaard.

Bladeren - De schubbladen zijn eirond tot langwerpig en toegespitst. De schutbladen zijn even lang dan de kelk.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn iets paarsig of blauwachtig met een witachtige voet. Ze zijn 1-2,2 cm en klierachtig behaard. De kroonbuis is ingesnoerd en heeft aan beide kanten twee  steelblaadjes. De kelk heeft vier  eironde tot smal driehoekige tanden. De mMeeldraden zijn niet of alleen aan de voet iets behaard. De stempel is wit of bleekblauw en weinig klierachtig behaard.

Vruchten - Een doosvrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plaatsen op matig voedselrijke, matig droge grond. Hennepvreter woekerde vooral op Tabak en Hennep.

Groeiplaats - Akkers (tussen Tabak en Hennep).
Familie: Orobanchaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Verdwenen uit Nederland
Zeldzaamheid: verdwenen
Ecologische groep: voedselrijke akkers
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website