Liggend bergvlas

Thesium humifusum


© Maarten Langbroek

Ecologie & verspreiding
Liggend bergvlas staat zonnig, droog en voedselarm, neutraal tot kalkrijk, weinig of niet verstoord duinzand. De overblijvende plant groeit in duingraslanden en op grazige noordhellingen, in droge, bemoste duinvalleien en tussen dwergstruiken, in graslanden en op kalkhellingen. Het areaal omvat West-Europa, van Spanje tot in Zuid-Engeland en Nederland. De soort is zeer zeldzaam in de Hollandse duinen en het aantal vindplaatsen is zeer sterk afgenomen, de reden hiervoor is onbekend maar mogelijk speelt het feit een rol dat ze hier aan de rand van het verspreidingsgebied staat. Liggend bergvlas komt alleen nog voor in droge, kalkrijke, grazige duinen bij Katwijk. Ze werd als uitgestorven beschouwd totdat in 1976 de groeiplaats bij Katwijk herontdekt werd. De geelgroene plant is een halfparasiet die parasiteert op Glad en Geel walstro. Ze is kensoort van de Duin-Paardenbloem-associatie, een associatie die wordt bedreigt door verstruweling en menselijk ingrijpen. Merkwaardig is dat de rijpe zaden niet door een zaadhuid omgeven worden.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juni - juli

Hoogte - 0,10-0,30 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Geen ondergrondse uitlopers.

Stengels/takken - De meestal liggende, maar soms opstijgende stengels zijn zwak vertakt.

Bladeren - De verspreidstaande, lijnvormige blaadjes worden tot 2 mm breed. Ze hebben 1 nerf en een spitse top. Er zijn geen steunblaadjes. De ruwe schutbladen zijn lijnvormig en 2 tot 3 keer zo lang als de vrucht.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen samen al of niet vertakte trossen. Ze staan rechtop en zijn klokvormig. De driehoekige slippen, die na de bloei helemaal inrollen, zijn van buiten geelgroen en van binnen vaalwit. Elke bloem heeft 2 schutblaadjes.

Vruchten - Een eenzadige dopvrucht of nootje. Het bloemdek is in de vruchttijd 2 tot 4 keer korter dan de vrijwel ongesteelde vrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige plaatsen op droge, voedselarme, neutrale tot kalkrijke, weinig of niet verstoorde grond (duinzand). Liggend bergvlas is een halfparasiet die woekert op walstro (met name Geel en Glad walstro).

Groeiplaats - Zeeduinen (duingrasland en grazige noordhellingen en duinvalleien met mossen en dwergstruiken), grasland en kalkhellingen.
Familie: Santalaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Ernstig bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: droge, neutrale graslanden
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website