Kleine brandnetel

Urtica urens


© Peter Meininger

Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - herfst

Hoogte - 0,15-0,60 m.

Geslachtsverdeling - éénslachtig, éénhuizig

Wortels - Een penwortel. Worteldiepte tot 50 cm.

Stengels/takken - De rechtopstaande stengels zijn al of niet vertakt. Meestal zijn ze alleen bedekt met brandharen.

Bladeren - De 2-4 cm grote, tegenoverstaande bladeren zijn felgroen, eirond, diep gezaagd, aan de voet wigvormig tot afgerond en met meestal alleen brandharen. De tand aan de top is ongeveer even groot of iets langer dan de andere bladtanden. De onderste bladeren zijn korter dan de bladsteel.

Bloemen - Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De planten zijn eenhuizig. De bloemen zijn groenachtig. Vele vrouwelijke bloemen groeien samen met enkele mannelijke bloemen in rechtopstaande of schuin opzij staande aarvormige bloeiwijzen, die meestal korter zijn dan de bladstelen.

Vruchten - Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf  jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige plaatsen (pionier) op vrij droge tot vochtige, voedselrijke tot zeer voedselrijke, met name stikstof- en ammoniakrijke, bemeste, zwak zure en meestal bewerkte grond.

Groeiplaats - Akkers (vooral akkerranden), moestuinen, omgewerkte grond, braakliggende grond, plantsoenen, bij persvoerhopen en mesthopen, op zandwalletjes, overhoekjes in bloembollenvelden, langs ruiterpaden in zandgebieden, ruderale plaatsen en zeeduinen (omgewerkte grond en langs duinwegen die bedekt zijn met stro of houtsnippers).
Familie: Urticaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: voedselrijke akkers
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website