Geoorde veldsla

Valerianella rimosa


© Adrie van Heerden

Ecologie & verspreiding
Geoorde veldsla staat op zonnige, open, droge tot matig vochtige, matig voedselrijke, zwak basische tot basenrijke, kalkrijke bodems (zand, leem of mergel). Ze groeit in akkers en op open ruderale plekken, waaronder bermen en spoorwegterreinen. Vroeger werd deze Veldsla vooral aangetroffen in het rivierengebied, daarnaast in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg en kwam ze verder verspreid voor door het land. Sinds 1950 komt de soort nog slechts zeer zeldzaam voor in het rivierengebied en Zuid-Limburg. Haar achteruitgang is te wijten aan de intensievere landbouw met de daarbij gebruikelijke herbiciden, bemesting en betere zaadreiniging. De bolvormige opgeblazen vruchten van Geoorde veldsla worden gemakkelijk door wind en water verspreid. Verwarring met de andere soorten Veldsla komen nogal eens voor. Geoorde en Getande veldsla zijn normaal veel groter dan hun verwanten Veldsla en Gegroefde veldsla. Voor een zekere determinatie voor beide eerstgenoemde soorten zijn echter rijpe vruchten noodzakelijk.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - juli - augustus

Hoogte - 0,15-0,30 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Worteldiepte tot 20 cm.

Stengels/takken -

Bladeren - De onderste bladeren zijn spatelvormig, de bovenste zijn langwerpig en meestal aan de voet getand.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn bleekroze tot lichtlila.

Vruchten - Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchten zijn breed eivormig. Het vruchtbare hokje loopt in een spitse, getande punt uit (de vruchtkelk). De twee  onvruchtbare hokjes zijn tenminste even groot als het vruchtbare hokje. Tussen de drie  hokjes zitten ondiepe hoogtegroeven. De kelk is 1/3 keer zo breed als de vrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plekken (pionier) op vochtige, matig voedselrijke, kalkrijke grond.

Groeiplaats - Akkers (graanakkers) en open plekken in bermen.
Groep: S
Status: Rode Lijst: Ernstig bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: kalkrijke akkers
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website