Vreemde ereprijs

Veronica peregrina


© Willem Braam

Ecologie & verspreiding
Vreemde ereprijs (Veronica peregrina) is een eenjarige ereprijs van open vochtige of natte, voedselrijke grond op droog vallende plaatsen langs rivieren en gegraven plassen, in tuinen, kwekerijen en op begraafplaatsen. Voor 1950 was de soort bekend uit 28 atlasblokken (langs de grote rivieren en enkele plekken in het noordelijk kleigebied); in 1950-1980 uit 75 atlasblokken (hetzelfde uitgebreider gebied), maar na 1980 is er een forse toename naar 425 atlasblokken (nu door een groot deel van het land met nadruk op de eerder genoemde streken). Toch komt hij nog steeds minder voor in de Kop van Noord-Holland, op de Veluwe, in Zeeland en in bepaalde delen van Drenthe,Twente en de Achterhoek. Vreemde ereprijs lijkt wel op Tijmereprijs, maar is ‘vreemd’, vanwege de zwak getande langwerpiger bladen, en de veel langwerpiger spatelvormige steunbladen. Buiten de hiervoor genoemde milieus is Vreemde ereprijs overigens nauwelijks te vinden.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - april - herfst

Hoogte - 0,07-0,30 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels -

Stengels/takken - De min of meer rechtopstaande stengels zijn kaal tot zwak beklierd en iets vlezig.Meestal zijn ze alleen aan de voet vertakt.

Bladeren - De bladeren zijn langwerpig tot omgekeerd eirond en gaafrandig of zwak getand. De schutbladen zijn spatelvormig en vrij lang.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn lichtblauw of wit, 2 tot 3 mm groot en gaan vaak nauwelijks open. De stijl is korter dan ½ mm of ontbreekt.

Vruchten - Een doosvrucht. De vruchten zijn eirond, kaal en afgeplat aan de zijkanten. De zaden hebben 1 vlakke of iets holle kant en 1 zwak bolle kant. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, open plaatsen (pionier) op vochtige tot soms natte, voedselrijke, vaak verdichte grond (zand, leem, zavel, klei en grind). Goed bestand tegen betreding.

Groeiplaats - Tuinen (moestuinen), akkers, kwekerijen, tussen straatstenen, tussen grind, waterkanten (droogvallende strandjes langs rivieren en gegraven plassen), langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), ruderale plaatsen, plantsoenen, begraafplaatsen en aan de voet van gebouwen.
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: algemene soort
Ecologische groep: voedselrijke akkers
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website