Vroege ereprijs

Veronica praecox


© Joop Verburg

Ecologie & verspreiding
Vroege ereprijs staat op open, zonnige, zeer warme, droge, goed gedraineerde, uitgesproken stikstofarme, matig voedselrijke, zwak zure tot vaak kalkhoudende, vaak iets verstoorde, zandig-kleiige bodems. Ze groeit op grazige plaatsen van rivierduinen, aan bosranden, op open plekken van bermen, graslanden en steile hellingen, op dijken en braakliggende grond, in akkers en akkerranden. In het noordwesten reikt het verbrokkelde Europese deel van het areaal tot in de oosten van ons land. De plant is zeer zeldzaam in een akkerreservaat in het IJsseldal ten zuiden van Zutphen. Vroeger waren er ook vondsten uit de omgeving van Maastricht. De sterke achteruitgang van deze pionier is te wijten aan de moderne landbouwmethoden. De soort is goed gekarakteriseerd door haar ongedeelde bladeren, de lang gesteelde bloemen en vruchten en aan de doorvrucht die langer is dan breed. Bestuiving geschiedt door bijen en zweefvliegen of ze bestuift zichzelf, de gevormde zaden worden verspreid door wind, regenwater en mieren.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - april - juni

Hoogte - 0,02-0,25 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Worteldiepte tot 10 cm.

Stengels/takken - De min of meer rechtopstaande stengels zijn weinig of niet vertakt.

Bladeren - De eironde of soms zwak drielobbige bladeren hebben een diep gekartelde rand. De bovenste schutbladen zijn klein en hebben een gave rand.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn licht blauw en 5 tot 7 mm breed. De kelk is ongeveer 4 mm lang en wordt na de bloei nauwelijks groter. De stijl is ongeveer 2 mm lang.

Vruchten - Een doosvrucht. De vruchten zijn omgekeerd eivormig, meer hoog dan breed en ze zijn verspreid klierachtig behaard. De zaden zijn schotelvormig. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige, warme, open plaatsen op droge, goed gedraineerde, matig voedselrijke, vaak kalkhoudende, zelden zwak zure, meestal verstoorde grond (zavel).

Groeiplaats - Akkers (akkers en akkerranden), rivierduinen (grazige plaatsen), bermen (open plekken), grasland (open plekken en steile hellingen), dijken (op de steile bovenrand) en braakliggende grond.
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Rode Lijst: Bedreigd
Zeldzaamheid: zeer zeldzame soort
Ecologische groep: droge, neutrale graslanden
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website