Brede ereprijs

Veronica austriaca subsp. teucrium


© John Breugelmans

Ecologie & verspreiding
Brede ereprijs is een plant van (matig) droge, zonnige, grazige plaatsen op zwak zure tot kalkhoudende, stikstof- en matig voedselarme, zand- tot zandige kleigrond. De groen overwinterende plant groeit buiten ons land ook in schraallanden, in struikzomen en bossen en is in Nederland hoofdzakelijk beperkt tot rivierduintjes en –dijken. Ze wordt ook met rivierklei aangevoerd (in het Deltagebied en op enkele Waddeneilanden) en is tevens op fortificaties in Maastricht aangetroffen. Nederland ligt aan de noordwestgrens van het Europese deel van het areaal. De soort is zeer zeldzaam in het rivieren- en het Deltagebied, wordt ook als sierplant gebruikt en komt zo hier en daar in verwilderde staat voor. Het taxon is in het verleden sterk achteruit gegaan door zand- en kleiwinning, bemesting , dijkverzwaring, recreatie en erosie door de scheepvaart. Zij is kensoort voor de Associatie van Sikkelklaver en Zachte haver, een plantengemeenschap van stroomdalgraslanden.
Herkenning (bron: wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra)

Bloeitijd - mei - juli

Hoogte - 0,10-0,50 m.

Geslachtsverdeling - tweeslachtig

Wortels - Worteldiepte tot 20 cm.

Stengels/takken - De stengels staan rechtop of zijn opstijgend. De verhoutende basis kruipt over de grond en kan gaan wortelen.

Bladeren - De wintergroene bladeren zijn grof gezaagd en eirond tot langwerpig. Ze hebben een afgeronde tot zwak hartvormige voet en geen steel. Oostenrijkse ereprijs heeft enkel of dubbel geveerde bladen.

Bloemen - Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in lange, vrij dichte, rijkbloemige en langgsteelde trossen in de bladoksels. Ze zijn helderblauw en 1-1,7 cm. De behaarde kelk heeft een korte bovenste slip.

Vruchten - De doosvrucht is hartvormig en meestal behaard. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).

Bodem - Zonnige plaatsen op matig droge, matig voedselarme, kalkhoudende grond (zand, leem, zavel, klei en mergel).

Groeiplaats - Grazige rivierduinen, dijken, grazige plaatsen in de bergen, bosranden, grasland (schraal grasland, hooiland en kalkgrasland), bermen en op ingegraven muurdelen.
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Status: Niet bedreigd
Zeldzaamheid: zeldzame soort
Ecologische groep: kalkgraslanden
© 2024  FLORON
Ga naar de volledige website