Ecologie & verspreiding
De gekweekte Kiwi staat op zonnige, warme, voedsel- en kalkrijke, vochtige, goed gedraineerde bodems. Ze groeit in het land van herkomst in bergbossen en daar gelegen grasvlakten en wordt pas vrij recent onderscheiden van de nauw verwante Actinidia chinensis. De tweehuizige soort met geurige witte bloemen komt oorspronkelijk uit China en wordt sinds het begin twintigste eeuw in bijna alle werelddelen gekweekt als fruitstruik. In Nederland wordt het krachtig groeiende taxon ook aangeplant als tuinplant en is zeer zeldzaam verwilderd in het midden van het land. In China wordt ze al eeuwen geoogst maar werd er niet gekweekt. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd er zaad verzameld door de Engelsen en begon het kweken in Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig worden Kiwi’s in vele variëteiten in tal van landen geproduceerd. De bes is rijk aan vitamine C en calcium, en bevat verder mineralen en de vitamines A en E.
De gekweekte Kiwi staat op zonnige, warme, voedsel- en kalkrijke, vochtige, goed gedraineerde bodems. Ze groeit in het land van herkomst in bergbossen en daar gelegen grasvlakten en wordt pas vrij recent onderscheiden van de nauw verwante Actinidia chinensis. De tweehuizige soort met geurige witte bloemen komt oorspronkelijk uit China en wordt sinds het begin twintigste eeuw in bijna alle werelddelen gekweekt als fruitstruik. In Nederland wordt het krachtig groeiende taxon ook aangeplant als tuinplant en is zeer zeldzaam verwilderd in het midden van het land. In China wordt ze al eeuwen geoogst maar werd er niet gekweekt. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd er zaad verzameld door de Engelsen en begon het kweken in Nieuw-Zeeland. Tegenwoordig worden Kiwi’s in vele variëteiten in tal van landen geproduceerd. De bes is rijk aan vitamine C en calcium, en bevat verder mineralen en de vitamines A en E.
Familie: Actinidiaceae
Groep: tweezaadlobbigen (bloemplanten)
Zeldzaamheid: zeldzame soort