EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pionier) op droge tot iets vochtige, matig voedselrijke en vaak stenige grond (tredplant).
GroeiplaatsLangs spoorwegen (spoorwegterreinen), industrieterreinen, braakliggende grond, bermen (omgewerkte plaatsen), akkers (in ploegvoren van braakliggende akkers op zandige klei en löss), bermen (langs paden en wegen), tussen straatstenen, op gruispaden en aan de voet van lage muurtjes.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen. Het meest in stedelijke gebieden.
VlaanderenVrij algemeen. Het meest in de duinen, maar ook elders neemt de soort in aantal toe. De verspreiding is echter nog onvoldoende bekend, omdat beide soorten vaak niet zijn onderscheiden.
WalloniëWaarschijnlijk vrij zeldzaam. De verspreiding is echter nog onvoldoende bekend, omdat beide soorten vaak niet zijn onderscheiden.
WereldZuid-, Midden- en West-Europa, West-Azië en noordelijk Afrika. Ingeburgerd op een paar plaatsen in o.a. Noord-Amerika, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. De verspreiding is echter nog onvoldoende bekend, omdat beide soorten vaak niet zijn onderscheiden.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn draaddun en sterk vertakt. De bloemsteel is na de bloei aan de top gebogen, maar gaat later weer rechtop staan.
Bladeren De lichtgroene bladeren vormen geen rozet. Ze zijn kaal, maar de bladeren dragen soms klierharen en aan de voet stijve wimperharen. Ze lopen uit in een 0,3 mm lang stekelpuntje.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De alleenstaande bloemen groeien op kleverig behaarde of kale stelen. Ze zijn groen of wit, 4-tallig en 2 tot 4 mm groot. De kroon is zeer klein en valt spoedig af. De kelkbladen zijn kaal en 1 tot 1,6 mm lang en staan in de vruchttijd meestal rechtaf. De buitenste 2 kelkbladen zijn stomp of iets kapvormig. In de knop hebben de kelkbladen een roze-rode tand.
Vruchten Een doosvrucht. In de vruchttijd staan de kelkbladen onder de doosvrucht als een ster uitgespreid (recht afstaand), de 2 binnenste kelkbladen zijn stomp, de 2 buitenste zijn spits of hebben een kort stekelpuntje. De zaden zijn kortlevend (1-5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.