a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z
kaart
Petalonia fascia (O.F.Müller) Kuntze, 1898

Dunsteeltje
algemeen | beleid en bescherming | ecologie & verspreiding | taxonomie

Typering: Bruinwier (marien)
Herkenning
Tot 20 cm lang, 5-45 mm breed. Lichtbruin, olijfgroen of donkerbruin van kleur, vaak met een lichtere vlekken aan de bovenkant van het blad. Voelt dun en slap aan. Thallus (plantvorm) bestaat uit een kleine, discvormige hechtschijf, een kort, dun steeltje en een langwerpig blad. Er kunnen meerdere bladeren uit één hechtschijf ontspringen. Het blad kan gegolfd zijn en kan zowel abrupt als geleidelijk versmallen richting het steeltje. De epidermiscellen (cellen die aan het oppervlak liggen) hebben één plaatvormige chromatofoor (onderdeel van de cel dat pigment bevat) per cel. De lichtere vlekken aan de bovenkant van het blad worden veroorzaakt door lege sporangia (voortplantingsstructuren).
Te verwarren met:
Het Dunsteeltje is te verwarren met Petalonia filiformis en Planosiphon zosterifolius (voorheen Petalonia zosterifolia), maar de laatste twee soorten zijn veel smaller en kleiner. Jonge exemplaren van Suikerwier kunnen ook op het Dunsteeltje lijken, maar Suikerwier heeft een dikker/steviger blad en heeft een klauwvormige hechtschijf, terwijl het Dunsteeltje een kleine, discvormige hechtschijf heeft. Ook jonge exemplaren van Wakame kunnen worden verward met het Dunsteeltje. Wakame heeft echter altijd een middennerf. Verder kan het Dunsteeltje te verwarren zijn met het Warrig dunsteeltje. Het Warrig dunsteeltje heeft grotere epidermiscellen (20 µm) dan het Dunsteeltje (5-10 µm in diamater). Het Warrig dunsteeltje meerdere chromatoforen per cel, terwijl het Dunsteeltje één plaatvormige chromatofoor per cel heeft. Als de planten sporangia (voortplantingsstructuren) bevatten, zijn ze ook macroscopisch te onderscheiden: de sporangia van het Dunsteeltje liggen aan het bovenste deel van het blad (dit veroorzaakt lichte vlekken als de sporangia leeg zijn), terwijl de sporangia van het Warrig dunsteeltje over het gehele blad verspreid liggen en rechthoekige patronen vormen.
Controle: Macroscopische foto waarop de hechtschijf en indien aanwezig sporangia te zien zijn, of microscopische foto waarop cellen inclusief afmeting te zien zijn.
Auteurs: Luna van der Loos
 
foto39284
foto39285
foto39286
foto39287
foto39288
foto39289