Soortgroepen
Flora
Vaatplanten
Mossen
Korstmossen
Paddenstoelen
Kranswieren
Wieren
Fauna
Zoogdieren
Reptielen
Amfibieën
Vissen
Dagvlinders
Nachtvlinders
Microvlinders
Libellen
Weekdieren
Kreeftachtigen
Stekelhuidigen
Manteldieren
Sponzen
Holtedieren
Overig marien
Projecten
FLORON
Het Nieuwe Strepen
Witte gebieden
Staat deze plant er nog?
Meetnet Muurplanten
Nectarindex
Oeverindex
Populatieonderzoek Jeneverbes
BLWG
Witte gebieden mossen
Witte gebieden korstmossen
Staat dit mos er nog?
Staat dit korstmos er nog?
Meetnet Korstmossen
Meetnet Mossen
NMV
Meetnet Bospaddenstoelen
Meetnet Zeereeppaddenstoelen
Meetnet Moeraspaddenstoelen
Staat deze soort er nog?
Zoogdiervereniging
NEM Marters en NEM Exoten
Determineren
Eerste Hulp Bij Determineren
Determinatie Vaatplanten
Determinatie Korstmossen
Determinatie Orchideeën
Het veld in
Veldkaart printen
Contactpersonen Natuurgebieden
Waarnemingen
Waarnemingen
Losse waarneming invoeren
Nieuwe streeplijst FLORON
Nieuwe streeplijst paddenstoelen
Nieuwe streeplijst (korst)mossen
Nieuwe streeplijst ANEMOON
Nieuwe streeplijst weekdieren
Mijn Lijsten
Mijn Waarnemingen
Lijsten zoeken
Waarnemingen zoeken
Waarnemers
Botanische Collectie op de Kaart
Dashboard
Dashboard
Kaart biodiversiteit per hok
Soortenlijst per atlasblok
Botanische hotspots
Literatuur
Over
Over deze site
Privacy
Beheerders en validatoren
Inloggen
|
RAVON/ANEMOON Verspreidingsatlas Vissen
Verspreidingsatlas
Wijziging opgeslagen
a
b
c
d
e
f
g
h
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
s
t
u
v
w
x
y
z
toon wetenschappelijke namen
verberg synoniemen
toon alleen geaccepteerde namen
Vetje
Vierdradige meun
Vijfdradige meun
Vis (hybride)
Vlagzalm
Vleet
Vorskwab
Voshaai
Dipturus batis
(Linnaeus, 1758)
Vleet
Kaart downloaden of aanpassen
Download kaart (groot)
Download kaart (klein)
Kaartenmachine
QR-code
Download data (csv)
Download trenddata
Toelichting kaarten
algemeen
|
ecologie & verspreiding
|
beleid & bescherming
|
eieren
|
taxonomie
|
literatuur (1)
|
feedback (0)
Familie:
Rajidae
Voorkomen in Nederland
Status:
bron: Rode Lijst Vissen 2016
Rode lijst: Verdwenen uit Nederland
Trend sinds 1950:
bron: Rode Lijst Vissen 2016
Zeer sterk afgenomen
Zeldzaamheid:
bron: Rode Lijst Vissen 2016
Zeer zeldzaam
Typering:
Mariene vissoort
Auteur:
IvL / RHB
Herkenning
Sterk afgeplat, ruitvormig lichaam met hoekige, aan de kop vergroeide borstvinnen. Gemiddeld 200 cm (tot 285 cm). Als van de punt van de borstvin naar de snuitpunt een lijn wordt getrokken, snijdt die de lichaamsschijf niet - wel bij gewone roggen. Rug olijfgroen tot bruin, met lichte ronde en ovale gele vlekken. Jonge exemplaren vaak met twee donkerdere ronde vlekken (oogvlekken) op de borstvinnen. Met de jaren wordt de eerst donkere onderkant steeds lichter. Snuit lang en spits. De twee afgeronde rugvinnen staan ver achter op de staart en zijn duidelijk gescheiden. Nauwelijks of geen staartvin. Buikvinnen tegen de staartbasis. Tot de buikvinnen horen ook twee lobvormige uitsteeksels. Ogen aan de bovenzijde, voor op de kop, spuitgaten (spiraculi) eveneens. Mond, neusgaten en vijf paar kieuwspleten aan de buikzijde. Jonge vleten zonder stekels op de lichaamsschijf, maar wel vaak bij de ogen. Volwassen vleten hebben doornachtige stekels op de rug en deels op de buik. Midden op de smalle, puntige staart een rij van 12-18 sterke stekels. Vaak ook kleinere stekels langs de onderkant van de staart. Tussen de twee rugvinnen meestal 1-2 stekels. Opmerking: Bij recent onderzoek bleek 'de Vleet' uit twee soorten te bestaan: de wat kleinere zuidelijke Dipturus flossada ('Gewone Vleet of Blauwe vleet) en de grote noordelijke Diptura intermedius (Flapperfleet of Flapperrog). De naam Diptura batis zou óf vervallen of voor de grootste soort gelden (dan met als synoniem D. flossada) en D. intermedius voor de Flappervleet/Flapperrog.
Te verwarren met:
Vanwege de afmetingen en vorm niet te verwarren met andere soorten. Ook bij jongere dieren geldt dat een getrokken rechte lijn tussen de punt van de borstvin en de snuitpunt de lichaamsschijf niet snijdt. Onderling is er wel verwarring mogelijk tussen de twee Vleet-soorten die binnen de oorspronkelijke 'Vleet' D. batis worden ondrscheiden (zie bij beschrijving). Dipturus flossada cq D. batis (de 'gewone Vleet' of Blauwe vleet) en Diptura intermedius (Flapperfleet of Flapperrog) verschillen o.a. door de kleur van de iris in het oog: deze is olijfgroen tot donkergroen bij D. intermedia en bleek geel bij D. flossada/batis. Ook groeit de Flapperrog langzamer en wordt deze groter. Daarnast zijn er ook verschillen in stekels en tanden.
Auteurs:
IvL / RHB
Ecologie
Leven op een diepte van 30-600 meter. Ze worden pas na 10-11 jaar geslachtsrijp, bij lengtes vanaf 150 cm (mannetjes) en 180 cm (vrouwtjes). Vleten jagen zowel 's nachts als overdag. Het voedsel bestaat uit kreeftachtigen, inktvis en vooral uit dIverse vissoorten, waaronder ook meerdere roggensoorten. De prooi wordt vaak van onderaf gegrepen, waarbij de Vleet zich er omheen plooit. De soort is ovipaar en zet eikapsels af met steeds één embryo. Vrouwtjes broeden om het jaar en paren in de lente. In de zomer worden tot 40 eikapsels afgezet op een zand- of modderachtige bodem, vaak tussen stenen. In de eikapsels ontwikkelen de embryos zich gedurende 2-5 maanden. De soort is door de grote afmetingen, langzame ontwikkeling tot geslachtsrijpheid en de lage voortplantingscapaciteit, afgenomen en ernstig bedreigd. (Zie voor de vorm van de eikapsels de aparte beschrijving.)
Verspreiding
Vleten waren vroeger vrij algemeen in het hele noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, met een verspreidingsgebied dat liep tot in de Middellandse Zee. Voornamelijk als gevolg van de visserij zijn Vleten inmiddels bijna verdwenen uit de Middellandse Zee, Noordzee en rondom de Britse eilanden, met uitzondering van de Ierse Zee, het Kanaal van Bristol en het gebied ten noordwesten van Schotland en de Keltische Zee. Langs de Nederlandse kust is de soort uiterst zeldzaam.
Adriaan Gmelig Meyling, 2018
Literatuur
Kazus, J. (2004) Gevonden & verloren: Nieuwe vissoorten: bij de vleet.
Natura
101:
-
Taxonomie
Rijk:
Animalia
Stam:
Chordata
Klasse:
Elasmobranchii
Orde:
Rajiformes
Familie:
Rajidae
Dipturus batis
(Linnaeus, 1758)
Nederlands:
Vleet
Engels:
Skate
Duits:
Glattroche
Frans:
Pochetaeu gris
WoRMS AphiaID:
105869
Zoeken in GBIF
Zoeken in Google Scholar
Rode Lijst Nederland
Status:
Rode lijst: Verdwenen uit Nederland
Trend:
Zeer sterk afgenomen
Bescherming
Speciaal beleid:
Stond in 2004 nog niet op de Nederlandse Rode Lijst. In 2015 opgenomen in de categorie 'Verdwenen'. Op de internationale Rode Lijst van de IUCN vermeld als 'Critically endangered' (Ernstig bedreigd). Sinds 2009 beschermd door de Europese Raad in ICES-gebieden IIa, IIIa, IV, VIIa-k, VIII and IX. De soort mag door commerciële (en andere) vissers niet worden gevangen, er geld een absolute, onmiddelijke terugzetverplichting.
Feedback
commentaar toevoegen
Eieren
Herkenning:
De 'doos' is langwerpig en rechthoekig. Aan iedere hoek van het kapsel, zowel aan de bovenkant (proximale zijde; die waaruit het jonge dier naar buiten is gekomen) als aan de onderzijde (distale zijde) zitten opvallend korte uitsteeksels, de 'hoorns'. De hoorns aan de bovenzijde zijn het kortst. Tussen de bovenste hoorns zit een smalle zoom met vliezig weefsel. Aan de onderzijde tussen de hoorns is de zoom veel breder en vlieziger. Dit distale vlies omsluit de hier wat langere hoorns vrijwel geheel. Lengte ongeveer 2/3 x de breedte. De eikapsels zijn zeer groot. Zonder hoorns gemiddeld 12 x 6 cm breed (maximaal 170 x 80 cm; mogelijk zijn de allergrootste eikapsels echter van een andere soort). Verse eikapsels zijn brons- tot licht amberkleurig. Op het strand aangespoelde exemplaren zijn na verdroging gewoonlijk zwart. Het oppervlak van het kapsel is ruw, vezelig. Dit vezelige vlies kan echter ook (geheel of deels) afslijten. Uitgedroogde eikapsels kunnen het best bekeken worden door ze op te weken. De eikapsels worden zeer groot en hebben zeer kleine hoorns. Aanspoelen: Eikapsels spoelen slechts uiterst zelden op het strand aan. Vergelijkbare eikapsels: Het kapsel lijkt sterk op dat van de Flapperrog of Flappervleet
Diptura intermedia
. Vanwege de afmetingen en korte hoorns is geen verwarring met andere eikapsels mogelijk.
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar. Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode, dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
download hoge resolutie
Geen foto beschikbaar - klik om te zoeken met Google
Close
Afbeelding 1 van 0
Maximize image
Restore image
Bestand:
Naam maker:
Locatie:
Omschrijving:
Betreft detail:
Gemaakt op:
januari 2025
januari 2025
m
d
w
d
v
z
z
53
30
31
1
2
3
4
5
2
6
7
8
9
10
11
12
3
13
14
15
16
17
18
19
4
20
21
22
23
24
25
26
5
27
28
29
30
31
1
2
6
3
4
5
6
7
8
9
Onderdelen of kenmerken:
Upload
Voorwaarden voor het plaatsen van foto's
Naam verkeerd weergeven? Pas je naam aan.
Hartelijk dank voor het uploaden. Je bijdrage wordt beoordeeld door het validatieteam. Tot die tijd is de foto of het geluid alleen voor jezelf zichtbaar.
Sluiten
{1}
##LOC[OK]##
{1}
##LOC[OK]##
##LOC[Cancel]##
{1}
##LOC[OK]##
##LOC[Cancel]##