|
Littorella uniflora (L.) Ascherson
Oeverkruid
|
EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pioniervegetatie) op natte, droogvallende, voedselarme, zwak zure zandgrond, met weinig tot geen organisch materiaal en in ondiep, voedselarm, zwak zuur, helder water. Ook in zwak brak milieu. GroeiplaatsWaterkanten en water (droogvallende oevers), heide (bodems van heidevennen), zeeduinen (bodems van duinmeertjes en weinig begroeide en hoogstens 's zomers droogliggende duinvalleien).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in de duinen in het noorden van Noord-Holland, op de Waddeneilanden en in Noord-Brabant en zeer zeldzaam in Drenthe, Zuidoost-FryslĆ¢n, in het oosten en midden van het land en elders in de duinen. VlaanderenZeer zeldzaam in het noorden van de Kempen en in Midden-Limburg. Sterk afgenomen. WalloniĆ«Zeer zeldzaam. WereldIn West-, Noord- en Midden-Europa en op de Azoren. De noordgrens ligt ongeveer bij de poolcirkel. Ook in Noord-Amerika.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurDe Blust, G. & L. Denys (1984) Een vegetatie met Illecebrum verticillatum L. en Littorella uniflora (L.) Aschers. op het Groot Schietveld te Brasschaat (Antwerpen, BelgiĆ«). Dumortiera 29-30: 48-54 Galunder, R. & I. Gorissen (1987) Ćber Littorella uniflora, Lepidium heterophyllum und andere Pflanzenfunde im Bergischen Land und seiner Umgebung. Floristische Rundbriefe 21: 40-45 Hofstra, J. (1982) Over enige Littorelletea-gemeenschappen, in het bijzonder in Twente. Gorteria 11: 59-72 Kobus, J.D. (1866) Flora van Wageningen en aangrenzende gemeenten. A. Ophorst, Wageningen Kops, J. & H.C. van Hall (1828) Littorella lacustris - Moeras Strandeling Flora Batava 5: 340-340 Laarman, E. (1963) Littorella uniflora (L.) Aschers. op het terrein 'De Wolf' te Haren. Gorteria 1: 108-1018 Rich, T.C.G. & A.C. Jermy (1998) Plant Crib - Lake bottom Isoetids. Botanical Society of the British Isles Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2: 198Flora Batava 05: plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.: 542Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.: 661Nederlandse Oecologische Flora 3: 260Wilde Planten 3: 151Wilde-Planten.nl: paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn behaard. Oeverkruid heeft uitlopers en vormt grote matten. Bladeren De bladeren vormen dichte rozetten. Ze zijn lijnvormig en aan de top priemvormig. Naar de voet worden ze gootvormig en gaan daar over in een veel bredere bladschede. Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloeiwijzen groeiten in de oksels van sommige bladeren. Er is 1 lang gesteelde mannelijke of soms tweeslachtige bloem, met aan beide kanten 2 niet gesteelde vrouwelijke bloemen. De mannelijke bloemen zijn meestal 4-tallig of soms 3-tallig, hebben een buisvormige kroon en schuin omhoog staande, witachtige slippen. Verder hebben ze lange, rechtopstaande helmdraden met beige helmknoppen. De bloemsteel heeft omstreeks het midden 1 steelblaadje of soms 2, maar dan met 2 mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen hebben meestal een 3-delige kelk, een urnvormige, onregelmatig 2 tot 4-tandige kroon en een zeer lange stijl. Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vrucht is een 2,5 cm lang, eenzadig nootje. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode. Ā© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
|