EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte, zelden droge, matig voedselrijke tot voedselrijke, zwak zure tot kalkrijke grond (vrijwel alle grondsoorten).
GroeiplaatsWaterkanten (langs allerlei water, o.a. slibrijke oeverwallen en stenen beschoeiingen), grasland (nat verruigd grasland, hooiland en nat, bemest grasland), bermen, dijken, zeeduinen (duinvalleien en duinhellingen), ruigten (natte strooiselruigten), in en langs greppels, moerassen (rietkragen en onregelmatig gemaaid rietland), bossen (grienden, moerasbossen en rivier- en beekbegeleidende loofbossen), kapvlakten, kalkhellingen, heide (langs schelpenpaadjes), in griendknotwilgen, vochtige muren en plantsoenen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar vrij zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied en op de Waddeneilanden.
VlaanderenAlgemeen, maar vrij zeldzaam in het kustgebied.
WalloniëVrij algemeen.
WereldGematigde en koelere streken in Europa en Azië. Plaatselijk ingeburgerd in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurKops, J. (1800) Valeriana officinalis - Genezende Valeriaan
Flora Batava 1: 22-22
Vuyck, L. (1901) Valeriana sambucifolia - Vlier Valeriaan
Flora Batava 21: 1637-1637
Weberling, F. (1981) 118. Valerianaceae.
Flora Neerlandica : 62-79
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
164Flora Batava 01:
plaatFlora Batava 21:
plaat 1637Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
578Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
743Nederlandse Oecologische Flora 3:
280Wilde Planten 2:
284Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn kaal.
Bladeren De verspreid staande bladeren staan in 2 rijen. Ze zijn geveerd of veervormig gedeeld met negen tot eenentwintig langwerpige, getande bladslippen. De onderste bladeren zijn gesteeld, de bovenste zijn kleiner en niet gesteeld.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen vrijwel ronde kluwens. Ze zijn lichtpaars-roze tot bijna wit en 2½-5 mm groot. De helmknoppen zijn paars. De bloemknoppen zijn voor de bloei roze.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vruchten zijn kaal of behaard. De zaden zijn zeer kortlevend (korter dan één jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.