|
Hippuris vulgaris L.
Lidsteng
|
Ecologie & verspreiding Lidsteng kan zowel op oevers groeien als in enkele meters diep en helder water. Het heeft een voorkeur voor ondiepe, zoet tot zwak brakke, voedselrijke en harde wateren op rivier- of zeeklei, maar wordt ook gevonden op zand bodem en soms op veen. Bij deze laatste bodemtypen is het voorkomen meestal met het optreden van bicarbonaatrijke kwel geassocieerd. Lidsteng kan in verschillende water- en moerasvegetaties worden aangetroffen en is daarnaast naamgever van de Lidsteng associatie. Dit is een soortenarme gemeenschap op de grens van water en moeras, waarin ook Rode waterereprijs vaak aanwezig is. Lidsteng is vrij regelmatig in het holocene deel van Nederland aangetroffen en vrij zeldzaam in het pleistocene gedeelte. Op de hogere zandgronden lijkt de soort enigszins toe te nemen, wellicht dank zij de invloed van hard rivierwater dat ten behoeve van de landbouw wordt ingelaten. Lidsteng is een opmerkelijke en onmiskenbare plant die ook als sierplant wordt verkocht.
CC-BY-SA 3.0 Bert Lanjouw, 2021
| EcologieBodemZonnige plaatsen in stilstaand tot stromend, helder, ondiep tot vrij diep, zoet of zwak brak, matig voedselrijk tot voedselrijk, vaak kalkhoudend water (vooral op klei, maar ook wel op zand, leem, zavel en veen, van mineraalrijk tot zeer organisch). GroeiplaatsWater (duinmeertjes, poelen, poldersloten, greppels, oude rivierarmen, beken, veenwijken en vijvers).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen in laagveengebieden, in het noordelijk zeekleigebied en in aangrenzende gebieden en zeldzaam in de duinen, in Zeeland en het rivierengebied. Elders zeer zeldzaam. Niet in grote delen van Limburg en Noord-Brabant. VlaanderenVrij zeldzaam in de Polders. Elders zeer zeldzaam. WalloniëZeer zeldzaam. WereldKoelere delen op het noordelijk halfrond en in het zuiden van Zuid-Amerika. De noordelijkste groeiplaatsen liggen aan de noordkust van Groenland.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurde Vries, V. (1950) Lidsteng, Hippuris vulgaris. De Levende Natuur 53: 188-191 Kops, J. (1800) Hippuris vulgaris - Duizend-Knoop Flora Batava 1: 11-11 Pauw, E., C. ten Haaf & P. Pepping (2023) Spaarnwoude: plantengroei van sloten en slootoevers vroeger en nu. Ten Haaf & Bakker, Groet Stryckers, P. (1977) Hippuris vulgaris in de omgeving van Antwerpen. Dumortiera 6: 34-35 van Ooststroom, S.J. & T.J. Reichgelt (1964) Hippurus vulgaris L. f. undulata Boll (Korte meded.). Gorteria 2: 36-36 Vanhecke, L. (1975) Hippuris vulgaris L., nagenoeg uit het Antwerpse verdwenen. Dumortiera 3: 25-28 Vanhecke, L. (1978) Hippuris vulgaris in de kustpolders: aanvullende gegevens, aangepaste gezichtspunten. Dumortiera 10: 18-21 Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2: 173Flora Batava 01: plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.: 533Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.: 651Nederlandse Oecologische Flora 2: 237Wilde Planten 2: 202Wilde-Planten.nl: paginaAfbeelding in de Zadenatlas (Digital Plant Atlas) Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels staan rechtop en steken boven het water uit. Zelden drijven ze. Ze zijn buisvormig, niet vertakt, blauwachtig groen en kaal. Bladeren De bladeren staan in dicht bij elkaar staande kransen van 4 tot 16 (het meest 8). Ze zijn lijnvormig tot langwerpig, spits, niet gezaagd en staan af. De ondergedoken bladeren zijn lang en slap. Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zitten in de bladoksels. Ze hebben geen kroonbladen. Er komen zowel eenslachtige als tweeslachtige bloemen op dezelfde plant voor. De mannelijke bloemen hebben één meeldraad met een roodachtig helmhokje. De vrouwelijke bloemen hebben één onderstandig vruchtbeginsel. Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De gladde, drijvende zaadjes zijn 2 tot 3 mm groot. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode. © NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
|