Ecologie & verspreiding Platte rus staat op zonnige, open tot grazige, vochtige tot natte, voedselrijke, zwak basische tot kalkhoudende, matig stikstofrijke en vaak verstoorde bodems van klei en soms op leem, zand of veen. De plant vermijdt hoge zoutgehalten maar kan wel voorkomen op zwak brakke bodems. Ze groeit in laag gelegen wei- en hooilanden en in laagten in uiterwaarden, langs sloten en plassen, bij kreken en rivieren en verder in bermen en in zand-, grind- en kleigroeven. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het verspreidingsgebied. De soort is in Nederland vrij algemeen in het rivierengebied, in de kalkrijke duinen en de laagveengebieden, is zeer zeldzaam in Zuid-Limburg en ontbreekt zeer waarschijnlijk op de Waddeneilanden. Platte rus wordt vaak verward met Zilte rus en vormt daarmee zelfs een zeldzame hybride. Buiten de bloei- en vruchtperiode zijn er geen betrouwbare manieren om Platte- en Zilte rus van elkaar te onderscheiden.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel & Niko Buiten, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open tot grazige plaatsen op vochtige tot vaak natte, voedselrijke, kalkhoudende en vaak verstoorde grond. Zoutmijdend (meestal op klei, soms op leem, zand of veen).
GroeiplaatsGrasland (laagblijvend weiland, hooiland en laagten in uiterwaarden), bermen, waterkanten (sloten, plassen, kreken en rivieren), afgravingen (zand-, grind- en kleigroeven) en opgespoten grond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het rivierengebied, in het westen van het land (zeeklei- en laagveengebieden) en in de Hollandse duinen en zeer zeldzaam in het oosten en midden van het land en in Zuid-Limburg.
VlaanderenPlaatselijk vrij algemeen. Het meest in de Polders en het Maasgebied. Zeldzaam in de Kempen.
WalloniëVrij algemeen in Lotharingen. Elders zeldzamer.
WereldIn West- en Midden-Azië en in Europa, behalve in enige randgebieden. Ook zeer zeldzaam in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLPagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
89Flora Batava 05:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
137Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
204Nederlandse Oecologische Flora 5:
18Wilde Planten 2:
272Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De opgerichte bloeistengels zijn meestal iets afgeplat. Ze vormen pollen of ze groeien in rijen. Ze zijn in de onderste helft bebladerd.
Bladeren De bladeren zijn grijs-donkergroen. De bladschede is bruin en omgeeft de stengel buisvormig. De bladschijf is grasachtig en wordt tot 2 mm breed.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De meestal losse bloeiwijze heeft een vrij lang schutblad, dat vaak boven de bloeiwijze uitsteekt. De bloemdekbladen zijn meestal groen of lichtbruin en ongeveer 2 mm lang. De helmknoppen zijn 1 of 2 keer zo lang als de helmdraden. De stijl is ongeveer half zo lang als het vruchtbeginsel.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn lichtbruin, roodbruin of soms groen. Ze hebben een groene middenstreep en worden 2 tot 2½ mm lang. Ze zijn langer dan de bloemdekbladen. De zaden worden minder dan een ½ mm lang. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.