EcologieBodemZonnige of soms licht beschaduwde plaatsen in ondiep, matig voedselrijk tot voedselrijk, zwak zuur tot kalkhoudend, neutraal tot baisch, zoet of brak water met een bodem van veen of klei.
GroeiplaatsWater (plassen, vijvers, sloten, poelen, luwe hoeken van groter water, bospoelen, moerassen, petgaten, kleiputten en veedrinkpoelen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar vrij zeldzaam op de Waddeneilanden en in het noordoosten, oosten en midden van het land en zeer zeldzaam in Zuid-Limburg.
VlaanderenAlgemeen in het kustgebied, met name de Polders. Elders vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëVrij zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldGematigde en koudere delen op het noordelijk halfrond, maar ook in het oosten van Afrika en in Australië. Zowel in Europa en Azië als in Noord-Amerika tot voorbij de poolcirkel.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurBruinsma, J. & W. van der Ven (2006) Bloeiend Eendenkroos (
Lemna L.).
Gorteria 32: 53-56
den Hartog, C. (1964) Over de oecologie van bloeiende
Lemna trisulca.
Gorteria 2: 68-72
Morrema, A.D. (1898) Het Eendenkroos.
De Levende Natuur 3: 73-77
van der Ven, W. (2018)
Hoe herkennen we de verschillende krozen, zoals Lemna, Wolffia, Spirodela en Landoltia. Floristische werkgroep KNNV afdeling Eindhoven
van Eeden, F.W. (1898) Lemna trisulca - Klein Waterveil
Flora Batava 20: 1558-1558
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Bladeren Puntkroos zweeft onder het wateroppervlak. Meestal zijn ze doorschijnend groen en soms rood aangelopen. De schijfjes zijn dun, langwerpig tot smal eirond. De voet is steelvormig versmald en de top is vrij spits tot afgerond. De bladschijfjes zijn iets getand, hebben 3 zwakke nerfjes en zijn door duidelijk ontwikkelde, blijvende stelen onder rechte hoeken aan elkaar verbonden. De drijvende bloeiende schijfjes zijn korter, dikker, bleker, gekromd, sterker gezaagd, hebben zwakkere wortels en blijven niet lang samenhangen.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloemen zijn groen.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.