EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op natte tot zeer vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, humeuze en vaak kalkhoudende grond.
GroeiplaatsMoerassen (rietland), waterkanten (langs rivieren, beken, kanalen, sloten, vijvers, laagveenplassen, spoorsloten, tichelgaten en in beek- en rivierdalen), ruigten (natte ruigten, verruigde rietvegetaties, strooiselruigten), grasland (drassig grasland), bermen, bossen en bosranden (grienden en wilgenbossen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in laagveengebieden, in het rivierengebied, in het noordelijk zeekleigebied en in Noord-Brabant en vrij zeldzaam in het oosten en midden van het land, in Zeeland en in de Hollandse duinen. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenAlgemeen in de Maasvallei en vrij algemeen in de Vlaamse zandstreek. Elders vrij zeldzaam tot zeldzaam.
WalloniëVrij zeldzaam langs de Maas en zijn zijrivieren. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldIn bijna heel Europa, in West- en Midden-Siberië en in Noordwest-Afrika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurKops, J. & H.C. van Hall (1828) Thalictrum flavum - Gele Talictrum
Flora Batava 5: 323-323
van Eeden, F.W. (1893) Thalictrum morisonii - Morison's Waterruit
Flora Batava 19: 1476-1476
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstande stengels zijn kaal en vrij donkergroen.
Bladeren De bladeren zijn meer lang dan breed, 2 tot 3 maal geveerd met tot 2 cm lange, langwerpige tot lijnvormige bladslippen met een zeer korte steel. Ze zijn met de 2 steunblaadjes vergroeid.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De gelige bloemen staan rechtop. Ze hebben 4 zeer smalle, geelachtige bloemdekbladen, die afvallen zodras de bloem gaat bloeien. Ook de meeldraden (lichtgele helmknoppen) staan rechtop. De bloemen verspreiden een zoete geur. Samen vormen ze vrij kleine, dichte pluimen aan het eind van de hoofdstengel en aan vrijwel rechtopstaande zijstengels.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De rijpe vruchten in het vruchthoofdje lopen min of meer evenwijdig. Ze bevatten een rond nootje met 6 ribben. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
De bloeiperiode is dit jaar 2 dagen later dan het langjarig gemiddelde.