EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pionier) op vochtige tot vaak natte, meestal voedselrijke, soms voedselarmere, stikstofrijke, zwak zure tot kalkhoudende grond (vrijwel alle grondsoorten, maar het meest op zand en laagveen).
GroeiplaatsMoerassen (open plaatsen), waterkanten (langs rivieren, kanalen, vijvers, sloten, greppels en drooggevallen bodems van vennen en andere drooggevallen plaatsen), akkers (verslempte plaatsen), afgravingen (zand- en leemgroeven) en ijsbaantjes.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeer algemeen, maar vrij zeldzaam op de Waddeneilanden, in Zuid-Limburg en in Zeeland.
VlaanderenZeer algemeen, maar minder algemeen in de Polders, in de Kempen en in de Leemstreek.
WalloniëAlgemeen tot vrij zeldzaam.
WereldKoel-gematigde streken in Azië, Noordwest-Afrika en Europa. Ingeburgerd in Australië en Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Literatuurde Mol, W.E. (1914) Een bastaardvorm van
Bidens.
De Levende Natuur 19: 112-115
Kops, J. & H.C. van Hall (1832) Bidens tripartita - Driedeelig Tandzaad
Flora Batava 6: 409-409
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
34Flora Batava 06:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
600Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
723Nederlandse Oecologische Flora 4:
57Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn vaak paars tot donkerrood aangelopen. Ze hebben afstaande, ver uitstekende zijtakken. Ze kunnen behaard of bijna kaal zijn.
Bladeren De tegenover elkaar staande bladeren zijn diep veervormig gedeeld. De 3 of 5 deelblaadjes zijn langwerpig en grofgetand. Ze zijn aan de voet met elkaar verbonden door de vleugelranden langs de blad-as. De vrij korte bladsteel is ook gevleugeld. Soms zijn de bladeren enkelvoudig.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De gele bloemhoofdjes groeien in gevorkte bijschermen. De rechtopstaande hoofdjes zijn 1 tot 2½ cm groot. Er zijn geen lintbloemen. De buitenste 5 tot 8 bladachtige omwindselbladen zijn geelbruin.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn groenbruin, afgeplat met omlaag gerichte stekeltjes en dragen 2 tot 4 vruchtpluisnaalden. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.