EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen in ondiep, voedselarm tot soms matig voedselrijk, zwak zuur, stilstaand of zwak stromend water met een bodem van zand en leem, soms op veen of verzuurde klei. De standplaatsen kunnen in de zomer droogvallen.
GroeiplaatsWater en waterkanten (vennen, nieuw gegraven poelen, zand- en leemputten, sloten, plassen, kanalen, sloten, vijvers en soms in beken) en grasland (zeer zelden in venig hooiland, dat 's winters onder water staat).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij zeldzaam in Noord-Brabant en Noord-Limburg, zeldzaam in Zeeuws Vlaanderen, het midden, oosten en noordoosten van het land en in laagveengebieden en zeer zeldzaam op de Waddeneilanden en in het Zuid-Hollandse plassengebied.
VlaanderenVrij zeldzaam in de Kempen. Elders zeer zeldzaam.
WalloniëNiet in Wallonië.
WereldOp een aantal verspreide plaatsen in Zuidoost-Azië, in Australië, op de Azoren, in Zuid-Afrika, op Madagascar, op enkele andere geïsoleerde groeiplaatsen in Afrika en in West-Europa (van Zuid-Portugal tot Zuid-Zweden).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurHofstra, J. (1982) Over enige Littorelletea-gemeenschappen, in het bijzonder in Twente.
Gorteria 11: 59-72
Kobus, J.D. (1866)
Flora van Wageningen en aangrenzende gemeenten. A. Ophorst, Wageningen
Kops, J. & H.C. van Hall (1844) Isolepis (Scirpus) fluitans - Vlottend Naaktzaad
Flora Batava 8: 581-581
Léveillé-Bourret, E. & J.R. Starr (2019) Molecular and morphological data reveal three new tribes within the Scirpo-Caricoid Clade (Cyperoideae, Cyperaceae).
Taxon 68: 218-245
Mandos, M. (2022) Tien jaar natuurontwikkeling langs de Reusel
Planten 18: 4-5
Teeuwen, J. & J. Hermans (2003) Recente ontwikkelingen van flora en vegetatie in en langs de vennen van de Beegderheide.
Natuurhistorisch Maandblad 92: 87-93
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
279Flora Batava 08:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
147Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
192Nederlandse Oecologische Flora 5:
258Wilde Planten 3:
131Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels worden tot ruim een ½ meter lang en tot 1 mm dik. Ze zijn sterk vertakt en zweven in het water of liggen, bij de landvorm, op de grond. Vlottende bies vormt drijvende matten.
Bladeren De grasachtige bladeren staan bijna haaks af. Ze worden tot 10 cm lang en tot 1 mm breed. Door de 3 nerven zijn ze zwak geribd. De bladeren vormen waaiervormige bundels. De bladschede scheurt vaak open.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De aren zijn bleekbruin, 3 tot 4 mm lang en half zo breed. Ze zijn eivormig, aan de top vrij spits en bevatten ongeveer 7 bloemen. Ze staan ieder apart aan de top van lange, afgeplatte en aan de voet bebladerde assen. De stijl heeft 2 stempels.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn lensvormig, omgekeerd eirond en ongeveer 1 mm lang. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.