EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pionier) op droge tot soms vrij natte, matig voedselrijke, zwak zure, vaak kalkarme, grazige grond (zand, leem, zavel, veen en klei).
GroeiplaatsAkkers, grasland (grasvelden, open plekken in hooiland en vochtig beekdalgrasland), bermen, ruigten, afgravingen (zandgroeven), begraafplaatsen, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), waterkanten (langs veensloten) en zeeduinen (duinvalleien).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij zeldzaam, maar zeer zeldzaam in het rivierengebied en in Zeeland.
VlaanderenVrij algemeen in de Vlaamse zandstreek en in de Kempen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëVrij zeldzaam in Brabant. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldIn West- en Midden-Europa, Noordwest-Afrika en op de Azoren.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurDirkse, G.M., B.J.M. Zonneveld & H. Duistermaat (2022)
Myosotis dubia Arrond. (Boraginaceae), Bleek vergeet-mij-nietje, in Nederland en Duitsland en hoe deze soort te onderscheiden van
M. discolor Pers. (Veelkleurig vergeet-mij-nietje).
Gorteria 44: 16-33
Kops, J. & H.C. van Hall (1844) Myosotis versicolor - Wisselkleurig Muizenoor
Flora Batava 8: 631-631
van Ooststroom, S.J. (1961) 98. Boraginaceae.
Flora Neerlandica : 92-140
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn vaak aan de voet vertakt.
Bladeren De onderste bladeren zijn langwerpig en stomp. De stengelbladeren zijn smaller en spitser. Vaak staat tenminste 1 paar bladeren tegenover elkaar. Aan de onderkant hebben ze rechte haren.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn eerst bleekgeel of roomkleurig, later worden ze roze of blauw. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en hebben een schotelvormige zoom. In het blauwe stadium heeft de bloem een kroonbuis die duidelijk buiten de kelk uitsteekt. De kelk is 4 tot 5 mm groot en de tanden zijn opgerold als de vruchten zijn gevormd.
Vruchten Een splitvrucht. De vruchtstelen maken een hoek van 45° tot 60° met de as van de bloeiwijze. De nootjes zijn donkerbruin. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.