Ecologie & verspreiding Veldrus staat op zonnige, natte, matig voedselarme tot matig voedselrijke, vaak basenrijke en stikstofarme, weinig of niet bemeste, meestal zwak zure tot neutrale bodems bestaande uit humeus zand, löss en leem, zelden op veen, veelal op plekken met ijzerrijke kwel. De plant groeit op moerassige plaatsen van en langs slenken in heiden, in boszomen en rietmoerassen, in licht bemeste gras- en weilanden, in hooilanden op dalwanden, in blauwgraslanden en terreinglooiingen. Verder ook in bermen, langs greppels, heidevennen en bermsloten, bij bronnen en in afgravingen, langs slootkanten in de binnenduinrand en aan randen van duinvalleien. Nederland valt binnen het Europese deel van het areaal. Ze is algemeen in de Pleistocene streken, in het aangrenzend rivierengebied en in de aangrenzende laagveengebieden, vrij zeldzaam in Zuid-Limburg en op de Waddeneilanden en is elders zeer zeldzaam.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2022
|
EcologieBodemZonnige plaatsen op natte, matig voedselarme tot matig voedselrijke, weinig of liefst niet bemeste, meestal zwak zure tot neutrale grond (humeus zand, löss en leem, zelden op veen). Vaak is er ijzerrijke kwel aanwezig.
GroeiplaatsHeide (moerassige plaatsen en langs slenken), grasland (nat, licht bemest grasland, weiland, hooiland op dalwanden aan beekjes, blauwgrasland en terreinglooiingen), bermen, waterkanten (langs greppels, heidevennen, bermsloten en bij bronnen), afgegravingen en zeeduinen (slootkanten in de binnenduinrand en langs de randen van duinvalleien).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het oosten en midden van het land, in aangrenzende laagveengebieden en het aangrenzende rivierengebied. Vrij zeldzaam in Zuid-Limburg en op de Waddeneilanden. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in de Kempen. Elders zeldzamer.
WalloniëVrij algemeen in de Ardennen. Elders zeldzamer.
WereldOp enkele plaatsen in Zuidwest-Azië, op Newfoundland en in West- en Midden-Europa. Noordoostelijk tot in Denemarken en Polen. Ingevoerd in Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLBeschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels staan vaak in een rij. Niet-bloeiende stengels dragen meer dan 1 volledig blad. De bloeistengels zijn aan de voet iets afgeplat en omhuld door enkele scheden zonder bladschijf. Hogerop aan de stengel zitten 3 tot 5 volledige bladeren.
Bladeren De bladeren zijn vaak vrij donker groen. Ze zijn borstelvormig, niet gegroefd en in kamertjes verdeeld door van buiten af zichtbare dwarsschotten.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in talrijke hoofdjes. De bloeiwijze is rijk vertakt. Het onderste schutblad is meestal korter dan de bloeiwijze. De 6 bloemdekbladen zijn donker roodbruin en lopen uit in een bijna naaldvormige en vaak naar buiten gekromde spits. De binnenste 3 bloemdekbladen zijn langer dan de buitenste 3.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn roodbruin en ongeveer 3 mm lang. Ze steken met de lange snavel boven alle bloemdekbladen uit. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
De bloeiperiode is dit jaar 9 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde.