|
Persicaria amphibia (L.) Gray
Veenwortel
|
Ecologie & verspreiding Veenwortel is een amfibische soort, die zowel in het water als op land groeit. De watervorm van Veenwortel drijft in ondiep, voedselrijk water boven een rijkere, minerale bodems en is te vinden in rivierarmen, sloten en kanalen, in zand- en kleiafgravingen, in duinplassen en vennen, in wielen en stangen in de uiterwaarden, die ’s winters door rivierwater overstroomd worden; het getijdengebied wordt echter gemeden. De landvorm staat op vochtige tot drogere minerale bodems van allerlei aard en groeit in bermen en weilanden, in omgewerkte en braakliggende grond, in perken, langs hagen en op verslempte (hakvrucht)akkers. Het areaal omvat de gematigde en koele streken van het Noordelijke Halfrond en ze is ingevoerd in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. De overblijvende soort is zeer algemeen in Nederland. Bij de kale watervorm zweven de stengels in het water en drijven de bladeren, alleen de bloeiwijze verheft zich uit het water. Bij de landvorm is de borsteldragende stengel opstijgend of rechtop. Ze draagt ook borstelharen op het tuitje, waaraan de landvorm ook vegetatief te herkennen valt.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
| EcologieBodemZonnige plaatsen in rustig, ondiep, voedselrijk water en op vochtige tot natte, zelden droge, matig voedselrijke tot zeer voedselrijke, meestal verstoorde grond (klei, leem, zavel en zand). GroeiplaatsWater en waterkanten (ondiep water, slootkanten en beekoevers), moerassen (rietland), grasland (nat grasland en weiland in uiterwaarden), bermen (ruige plaatsen), langs spoorwegen (hoge spoordijken), tussen straatstenen, omgewerkte grond, akkers (akkerranden en verslempte droge tot vochtige akkers), perken, ruigten en langs heggen.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen. VlaanderenAlgemeen. WalloniëAlgemeen, maar zeldzaam in de Ardennen. WereldGematigde en koele streken op het noordelijk halfrond. Ingeburgerd in Zuid-Amerika en Zuid-Afrika.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurGroot, C. (1970) De Veenwortel. Natura 67: 66-67 Hoogenraad, H.R. (1953) De Veenwortel, een tweeslachtige plant. Natura 50: 51-54 Kops, J. (1800) Polygonum amphibium - Tweeslagtige Duizend-knoop Flora Batava 1: 75-75 Sanchez, A., T.M. Schuster & K.A. Kron (2009) A large-scale phylogeny of Polygonaceae based on molecular data. International Journal of Plant Sciences 170: 1044-1055 van der Velde, G. (2003) Veenwortel: stapsteen voor evolutie? Natura 100: 132-137 Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3: 122Flora Batava 01: plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.: 271Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.: 542Nederlandse Oecologische Flora 1: 137Wilde Planten 1: 26Wilde-Planten.nl: paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De al of niet vertakte stengels wortelen op de onderste knopen. De watervorm heeft in het water zwevende en tot enige meters lang wordende stengels. De landvorm heeft middelhoge, opstijgende tot rechtopstaande stengels. Bladeren De onderste bladeren groeien niet een wortelrozet. De donkergroene, vaak rood aangelopen bladsteel is niet gevleugeld. De watervorm heeft drijvende, langwerpige, kale, glanzende en vrij lang gesteelde bladeren met een afgeronde of iets hartvormige voet. De bladeren van de landvorm staan rechtop en worden tot ongeveer 50 cm lang. Ze zijn langwerpig, dof, zeer kort gesteeld, vaak met een omgerolde rand, behaard met klierharen en borstelharen en een wigvormige tot afgeronde voet. Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). Dichte, alleenstaande schijnaren of bij landplanten soms met 2 of 3 aren bij elkaar aan het eind van de stengels. De korte aren zijn dichtbloemig, rozerood of zelden wit. Een bloem heeft 5 meeldraden. Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. Vruchtvorming komt weinig voor. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode. © NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
|