EcologieBodemZonnige tot half beschaduwde, open plaatsen op matig droge tot meestal vochtige, voedselrijke, omgewerkte grond.
GroeiplaatsAkkers (vooral tussen aardappelen en bieten, minder tussen granen), moestuinen, boerenerven, braakliggende grond, plantsoenen, parken, waterkanten (rivieroevers), bermen, pas ingezaaide grasvelden, zeeduinen, ruderale plaatsen, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), industrieterreinen, ruigten, heggen en soms in bossen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen, maar zeldzaam in de duinen, Flevoland en in het noordoosten van het land.
VlaanderenVrij algemeen, maar wat minder in Vlaanderen en de Kempen en de Ardennen.
WalloniëVrij algemeen, maar vrij zeldzaam in de Ardennen.
WereldHet grootste deel van Europa, Zuidwest-Azië en Noordwest-Afrika. Ingeburgerd in Noord-Amerika (VS).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Literatuurde Wever, A. (1943) Gevaarlijke planten.
Natuurhistorisch Maandblad 32: 2-4
Kops, J. (1800) Aethusa cynapium - Gevaarlijke Tuin-scheerling
Flora Batava 1: 24-24
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
19Flora Batava 01:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
561Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
771Nederlandse Oecologische Flora 2:
268Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De groene stengels zijn kaal, hol en fijn geribd.
Bladeren De ruitvormige bladeren zijn twee- tot drievoudig geveerd. Ze hebben donkergroene, glanzige, eironde, gelobde blaadjes (langwerpige, spitse slippen). De plant is zeer giftig, maar het gif verdwijnt bij droging.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemschermen bestaan uit tien tot twintig stralen en hebben witte, stralende randbloemen. Meestal is er een omwindsel. De lange, drie- of vierbladige omwindseltjes aan de buitenkant van de schermpjes wijzen als sporen naar beneden.
Vruchten Een splitvrucht. De vruchten zijn eirond tot bolrond, 3-4 mm, met brede, bijna driehoekige ribben. Aan de randen zijn ze smal gevleugeld. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.