Ecologie & verspreiding Hazenpootje staat op zonnige, open tot grazige plaatsen (vaak als pionier), op droge, ± voedselarme en matig basenrijke, meestal kalkarme, zure en omgewerkte löss-, zand- of kiezelgrond. Ze verdraagt stuivend zand slecht. De 1- soms 2-jarige plant groeit in duingraslanden en heiden, in ruigten en op beweide zandduintjes, in akkerranden en op braakliggende akkers, in schrale graslanden en bermen. Verder in kalkgraslanden, in zand- en steengroeven en op opgespoten grond, op spoorweg- en industrieterreinen, op haven- en mijnterreinen. Nederland valt geheel binnen het Europese deel van het verspreidingsgebied. De soort is in Nederland vrij algemeen, maar zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied, Zuidoost-Friesland en West- en Midden-Drenthe. Hazenpootje is onmiskenbaar door de sterke beharing en de wijnrood aangelopen bladeren en verder zijn de bloemen (wit of roze) veel korter dan de kelk en gaan voor een groot deel schuil onder de dichte beharing van de naaldvormige kelktanden. Ze wordt veel gebruikt in droogboeketten.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, open tot grazige plaatsen (vaak een pionier) op droge, matig voedselarme tot matig voedselrijke, meestal kalkarme, zure grond. Vooral op bewerkte of verplaatste plaatsen. Ook op stenige grond.
GroeiplaatsAkkers (akkerranden en braakliggende akkers), grasland (schraal grasland, grasvelden en kalkgrasland), bermen, zeeduinen (duingrasland), afgravingen (zand- en steengroeven), heide, langs spoorwegen (spoorwegterreinen), industrieterreinen, haventerreinen, mijnterreinen, beweide zandduintjes, opgespoten grond en ruigten.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen, Gelderland en in de duinen. Elders plaatselijk vrij algemeen, maar zeldzaam in het noordelijk zeekleigebied, Zuidoost-Fryslân en West- en Midden-Drenthe.
VlaanderenVrij algemeen. Het meest in de duinen, de Kempen en in stedelijke gebieden.
WalloniëVrij algemeen, maar zeldzaam in de Ardennen.
WereldEuropa, behalve in het hoge noorden. Ook in West-Azië en Noord-Afrika. Ingeburgerd in Noord-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurAdema, F. (1980) Een opmerkelijk kale vorm van
Trifolium arvense L.
Gorteria 10: 56-56
Griffioen, H. (1980)
Trifolium arvense L. als winterannuel.
Gorteria 10: 57-57
Kops, J. (1800) Trifolium arvense - Hazen-Klaver
Flora Batava 1: 58-58
Sloff, J.G & J.L. van Soest (1938) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 48: 199-249
Zijlstra, G. (1972) Eeen tabel ter determinatie van klaversoorten op vegetatieve kenmerken.
Gorteria 6: 27-34
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
160Flora Batava 01:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
373Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
354Nederlandse Oecologische Flora 2:
146Wilde Planten 3:
87Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande of soms bijna liggende stengels zijn meestal gevuld, sterk vertakt en dicht grijsviltig behaard.
Bladeren De onderste blaadjes zijn gesteeld, maar de bovenste niet. Voor de bloei zijn ze matig behaard en sterk wijnrood aangelopen. De bladen hebben omgekeerd hartvormige deelblaadjes. Tijdens de bloei worden de bladeren dicht grijsviltig. De onderste bladeren sterven dan af. De later gevormde bladen hebben langwerpige deelblaadjes. De steunblaadjes zijn langwerpig en lang toegespitst. De bladstelen zijn korter tot iets langer dan de steunblaadjes.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De iets cilindervormige bloeiwijze staat op lange stelen in de bladoksels en aan de top van de stengels. De bloemen zijn wit tot roze en ongeveer 4 mm lang. Ze zijn veel korter dan de kelk en gaan voor een groot deel schuil onder de dichte beharing van de naaldvormige kelktanden.
Vruchten Een doosvrucht. De peulen bevatten maar één zaadje. De zaden zijn langlevend (langer dan vijf jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.