Ecologie & verspreiding De correcte naam voor Hazenzegge (Carex ovalis) is tegenwoordig Carex leporina. Het is in ons land een algemene soort van uiteenlopende habitats, soms ietwat verstoord. Ze kan groeien in de schaduw maar ook in de volle zon, in het bos maar ook in (heischraal) grasland, op heiden, in de duinen. Ze is minder algemeen of ontbrekend in de kleistreken. Hazenzegge groeit in pollen, dus zonder wortelstokken. Ze is in ons land eigenlijk alleen maar te verwarren met nieuwkomers uit Noord-Amerika, zoals IJle hazenzegge (C. crawfordii), C. bebbii en C. scoparia. Zie daar voor de verschillen. In de toekomst zijn er mogelijk nog meer Noord-Amerikanen uit de sectie Ovales in Europa te verwachten. Alhoewel er zes hybriden van Hazenzegge worden vermeld voor Europa is er geen één hiervan ooit in ons land gevonden. Dit hangt waarschijnlijk vooral samen met de zeldzaamheid van de andere ouder-soorten, al zou C. x ilseana [met IJle zegge] in ons land te verwachten zijn.
CC-BY-SA 3.0 Jacob Koopman, 2014
|
EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde plaatsen op matig vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure, kalkarme grond (lichte grondsoorten, vooral op humeus, leemhoudend zand, maar ook wel op leem). Vaak op verstoorde grond.
GroeiplaatsWaterkanten (slootkanten), afgravingen (grindgroeven en leemafgravingen), zeeduinen (duinvalleien), grasland (heischraal grasland, speelveldjes en grasland op hoogveen), bermen, bossen (langs bospaden), kapvlakten, enigszins ruderale plaatsen en omgewerkte grond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het oosten en midden van het land, in Zuid-Limburg, de duinen en in laagveengebieden, elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
VlaanderenAlgemeen in de Kempen. Elders zeldzamer.
WalloniëVrij algemeen in Ardennen. Elders zeldzamer.
WereldMidden- en West-Azië, Noordwest-Afrika en vrijwel heel Europa. Ingeburgerd in, Australië, Nieuw-Zeeland en in het oosten van Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurEisele, W. & E. Zähringer (1998) Vorläufiger Schlüssel zur Bestimmung der Seggen (
Carex spec.) Baden-Württembergs nach vegetativen Merkmale.
Floristische Rundbriefe Beiheft 5: 1-26
Kern, J.H. & T.J. Reichgelt (1954) Carex L., 1753.
Flora Neerlandica : 7-133
Kops, J. & J.E. van der Trappen (1846) Carex ovalis - Ovaal Rietgras
Flora Batava 9: 650-650
Rich, T.C.G. & A.C. Jermy (1998)
Plant Crib - Carex. Botanical Society of the British Isles
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande of opstijgende bloeistengels zijn stomp en naar de top ruw en scherp driekantig. De onderste scheden zijn lichtbruin en gaan vezelen. Hazenzegge vormt dichte tot vrij losse pollen.
Bladeren De bladen zijn 2-3 mm breed. Ze zijn grijsgroen en korter dan de stengel.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De compacte, 2-4 cm lange bloeiwijze verkleurt spoedig bruin. Een bloeiwijze met drie tot zes aren. De as van de bloeiwijze is vaak wat opzij of heen en weer gebogen. De schutbladen zijn kafjesachtig. Het onderste is soms priemvormig. De aren zijn niet gesteeld, omgekeerd eivormig en dichtbloemig. Aan de voet vind je enkele mannelijke bloemen, hogerop staan de vrouwelijke bloemen. Bloemen met twee stempels.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De kafjes zijn bruin met een groene middenstreep en een smalle vliezige rand. De urntjes zijn 4-5 mm, geelbruin en sterk afgeplat. Verder zijn ze langwerpig-eirond, zwak generfd, smal gevleugeld en plotseling in de snavel versmald in een korte tweetandige snavel. De zaden zijn kortlevend (één tot vijf jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.