|
Mibora minima (L.) Desv.
Dwerggras
|
Ecologie & verspreiding Dwerggras groeit op zonnige, open plaatsen op droge, voedselarme, zure tot soms iets kalkhoudende, omgewerkte zandige of stenige grond. Het staat op duincampings, ruderale terreinen, in boomkwekerijen, parken, duingraslanden, ontkalkte mosduinen, op kaal zand en aan de rand van paden. In Nederland is de soort uiterst zeldzaam. De vermoedelijk grootste natuurlijke groeiplaats van Dwerggras in Nederland bevindt zich in het Nationaal Park Zuid Kennemerland bij Santpoort. Dwerggras groeit hier op door betreding en begrazing van paarden en konijnen open gehouden stukjes kaal, schraal zand in duingrasland en dergelijke. Deze grazers zorgen ook voor de verspreiding van het zaad. Dwerggras groeit hier in de Duinsterretjes-associatie, een plantengemeenschap van zonnige, droge, ’s-zomers sterk verwarmde plaatsen op kalkhoudend tot kalkrijk humusloos of -arm duinzand zonder bodemvorming. De noordgrens van het verspreidingsgebied van de soort in Europa loopt door Nederland. Mogelijk profiteert de soort daarom van klimaatverandering.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2020
| EcologieBodemZonnige, open plaatsen op droge, voedselarme, zure tot soms iets kalkhoudende, omgewerkte grond (zand en stenige plaatsen). GroeiplaatsBoomkwekerijen, akkers (kalkarme akkers), perken, tuinen, zeeduinen (door konijnen kort afgegraasde binnenduinen en ontkalkte mosduinen), (kasteel)parken en langs paden.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeer zeldzaam in de Hollandse duinen, op Goeree, in Zuid-Limburg en in het midden van het land (o.a. in het Gooi). VlaanderenZeer zeldzaam in het kustgebied, de Kempen, de Zand- en Zandleemstreek en de Leemstreek. WalloniëAl sinds meer dan een eeuw niet meer waargenomen. WereldOorspronkelijk uit West-Europa. Noord-Afrika en Zuid- en Zuidwest-Europa. Zeer zeldzaam verder oostelijk in het Middellandse-Zeegebied. Noordelijk tot in Engeland, Wales, Nederland en Zuidwest-Duitsland. Ingeburgerd in o.a. Noord-Amerika.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurFarjon, A. & J. Mennema (1987) Over de oecologie en de verspreiding van Mibora minima (L.) Desv. in West-Europa, in het bijzonder in Nederland. Gorteria 13: 252-258 Gonggrijp, S. (2018) Campingadventieven. Planten 7: 4-5 Haveman, R. (2000) Mibora minima (L.) Desv. op Texel. Gorteria 26: 35-37 Haveman, R. & I. de Ronde (2013) Nieuwe vindplaatsen van Mibora minima (Dwerggras) in de Texelse duinen. Gorteria 36: 18-21 Hermy, M. (1983) Mibora minima (L.) Desv. in twee kasteeldomeinen van het Vlaams distrikt. Dumortiera 26: 24-27 van Eeden, F.W. (1898) Chamagrostis minima - Kleinst Dwerggras Flora Batava 20: 1538-1538 Vanhecke, L. & R. Clarysse (1975) Een belangrijke nieuwe vindplaats van Mibora minima (L.) Desv. in de binnenduinen van Ghyvelde (Frankrijk, dép. du Nord). Dumortiera 3: 14-19 Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De dunne stengels staan rechtop. Het grasje vormt dichte matjes. Bladeren De korte, zeer smalle bladeren zijn vaak ingerold. Ze hebben een afgeronde top. Het tongetje is heel kort en stomp. Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in een korte, onduidelijk tweerijige tros, die vaak wat paarsig is en naar één kant is gekeerd. De aartjes worden tot 3 mm lang en bevatten één bloem. Ze hebben vrijwel geen steel. De kelkkafjes zijn stomp en vliezig en allemaal ongeveer even groot. Ze hebben 1 nerf en zijn even lang als het hele aartje. Vruchten Een graanvrucht. Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF. © FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021. De bloeiperiode is dit jaar 2 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde.
|