Ecologie & verspreiding Dwergkroos komt vooral voor op halfbeschaduwde plaatsen in (nagenoeg) stilstaand, voedselrijk water, het meest in (stads)grachten, vijvers, bospoelen en sloten. Dwergkroos komt oorspronkelijk uit Amerika en is in 1988 voor het eerst waargenomen in Nederland. Dwergkroos is sterk in opmars en is inmiddels vrij algemeen. Omdat Eendenkrozen lastig van elkaar te onderscheiden zijn wordt ze vermoedelijk vaak over het hoofd gezien. Dwergkroos lijkt namelijk sterk op Knop- en Klein kroos. De nervatuur is het meest betrouwbare kenmerk, maar dit is in het veld niet goed waar te nemen. Dwergkroos heeft als enige van deze drie slechts één nerf. In het veld zijn ook de kleur (olijfgroen), symmetrische vorm, grootte (ze is vaak kleiner dan de andere twee) en regelmatigheid van een populatie belangrijke kenmerken. Een ander handig kenmerk is dat de schijfjes van Dwergkroos, in tegenstelling tot die van andere krozen, overwinteren aan het wateroppervlak. Een winters kroosdek bestaat dus meestal uit Dwergkroos.
CC-BY-SA 3.0 Edwin Dijkhuis, 2014
|
EcologieBodemZonnige plaatsen in zoet, voedselrijk, stilstaand tot zwak stromend water.
GroeiplaatsWater (allerlei voedselrijke wateren).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk algemeen ingeburgerd. Voor het eerst gevonden in 1988 te Rotterdam en bij Wessem in Midden-Limburg. Ingeburgerd tussen 1950 en 1999.
VlaanderenVrij zeldzaam ingeburgerd, maar plaatselijk vrij algemeen. Voor het eerst gevonden in de jaren tachtig van de vorige eeuw.
WalloniëVrij zeldzaam ingeburgerd. Voor het eerst gevonden in 1983 tussen Mons en La Louviere.
WereldOorspronkelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. Ingeburgerd in Europa en Japan. In Europa voor het eerst gevonden in 1966 in de Pyreneeën.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurBruinsma, J. & W. van der Ven (2006) Bloeiend Eendenkroos (
Lemna L.).
Gorteria 32: 53-56
Dijkhuis, E. (2006) Over het voorkomen van Dwergkroos in Groningen en Drenthe.
Floron Nieuwsbrief Groningen 13: 10-13
Dijkhuis, E. (2006) Over het voorkomen van Lemna minuta (Dwergkroos) in Groningen en Drenthe.
Nieuwsbrief Werkgroep Florakartering Drenthe 42: 13-17
Jansen, H. (2021) Dwergkroos (Lemna minuta) klein maar overal!
Twirre 31: 34-37
Lawalrée, A. (1984)
Lemna minuscula Herter, nouveau pour la flore belge.
Dumortiera 28: 5-7
Schaminée, J.H.J. & J.T. Hermans (1989) Dwergkroos (
Lemna minuscula Herter) nieuw voor Nederland.
Gorteria 15: 62-64
van der Ven, W. (2009) Kleine Eendenkrozen herkennen.
FLORON-nieuws 11: 1-1
van der Ven, W. (2018)
Hoe herkennen we de verschillende krozen, zoals Lemna, Wolffia, Spirodela en Landoltia. Floristische werkgroep KNNV afdeling Eindhoven
Wolff, P. (1991) Die Zierliche Wasserlinse,
Lemna minuscula Herter: Ihr Erkennungsmerkmale und ihre Verbreitung in Deutschland.
Floristische Rundbriefe 25: 86-98
Pagina's in standaardwerkenHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
81Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
100Nederlandse Oecologische Flora 5:
234Wilde-Planten.nl:
pagina Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De donkergroene, glanzende, platte schijfjes hebben één zwakke, korte nerf in een richeltje aan de bovenkant van de schijf. Ze zijn van voren spits en hebben een dunne rand.
Bladeren De donkergroene, glanzende, platte schijfjes hebben één zwakke, korte nerf in een richeltje aan de bovenkant van de schijf. Ze zijn van voren spits en hebben een dunne rand.
Bloemen Eenslachtig (een bloem met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). Eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). De bloemen zijn groen.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De 0,6 - 1 mm grote vrucht heeft 12-15 ribben. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.