EcologieBodemZonnige of soms licht beschaduwde, open plaatsen op vochtige, voedselrijke, vaak ammoniakhoudende, zwak zure tot kalkhoudende, omgewerkte grond (van zand tot klei en op stenige plaatsen).
GroeiplaatsBraakliggende grond, ruigten, struwelen, heggen, rotsachtige plaatsen, wallen, muren (oude, vochtige en tamelijk voedselrijke muren in steden), bermen (open plaatsen, vaak bij gebouwen), tuinen, plantsoenen, tussen stenen aan de voet van muren en puinhopen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen, maar zeldzaam in Noordoost-Nederland. Zeldzaam echt ingeburgerd (langere tijd aanwezig op dezelfde plek).
VlaanderenVrij algemeen, maar zeldzaam in de Kempen. Zeldzaam echt ingeburgerd (langere tijd aanwezig op dezelfde plek).
WalloniëVrij zeldzaam ingeburgerd.
WereldOorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië. Ingeburgerd in West- en Midden-Europa en in delen van Amerika en Australië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande of opstijgende stengels zijn bovenaan vertakt. Ze zijn weinig behaard en verspreiden een sterke geur.
Bladeren De vaak geelgroene bladeren zijn driehoekig-eirond en enkel of dubbel veerdelig. De bladslippen zijn min of meer afgerond. Meestal zijn de bladeren gesteeld.
Bloemen Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemhoofdjes zitten in losse, rijkbloeiende, iets schermvormige pluimen. De hoofdjes zijn 1½ tot 2½ cm groot. De lintbloemen zijn wit, omgekeerd eirond en staan af. De buisbloemen zijn geel.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn 10-kantig. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.