EcologieBodemZonnige plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke, zwak zure tot basische (niet zilte) grond (zand, leem en veen).
GroeiplaatsGrasland (weiland, hooiland en nat, bemest grasland), bermen, dijken, ruigten, zeeduinen (duinvalleien), kapvlakten, afgravingen (zand- en leemgroeven), waterkanten en moerassen (rietland en laagveenmoeras).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen, maar vrij zeldzaam in Zeeland en in het noordelijk zeekleigebied en zeer zeldzaam in Flevoland.
VlaanderenAlgemeen, maar vrij zeldzaam in het kustgebied.
WalloniëAlgemeen, maar vrij zeldzaam in Brabant en in het Maasgebied.
WereldIn bijna heel Europa, Noord-Afrika en West-Azië. Ingeburgerd in o.a. Nieuw-Zeeland en Australië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De donkergroene stengels zijn opstijgend of klimmend en meestal hol.
Bladeren De gewimperde deelblaadjes hebben duidelijke zijnerven.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloeiwijze heeft meestal meer bloemen dan die van Gewone en Smalbladige rolklaver. De 1 tot 1,8 cm grote, gele, zelden rood aangelopen bloemhoofdjes bevatten 4 tot 14 bloemen. De tanden van de kelk zijn gewimperd. Ze wijken al in de knop stervormig uit elkaar. De kiel heeft een afgeronde hoek.
Vruchten Een doosvrucht. De peulen zijn vaak iets langer dan die van Gewone rolklaver. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.