EcologieBodemZonnige, soms licht beschaduwde plaatsen op natte, voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure tot zure, humeuze tot venige grond en in ondiep, voedselarm tot matig voedselrijk, zwak zuur tot zuur water (laagveen, zand, leem en rivierklei).
GroeiplaatsWaterkanten (langs vennen), moerassen (veenmoerassen), grasland (weinig of niet bemest hooiland), zeeduinen (duinvalleien), heide (hoogveen met enige bemestingsinvloed of toenemende schommelingen in het waterpe) en bossen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen, maar zeldzaam in zeekleigebieden en het rivierengebied en zeer zeldzaam in Zeeland en Zuid-Limburg.
VlaanderenVrij algemeen in de Kempen. Elders vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëVrij algemeen in de Ardennen. Elders vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldGematigde en koelere delen van Europa en Azië. Ingeburgerd in andere werelddelen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
19Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
225Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
250Nederlandse Oecologische Flora 5:
164Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels vormen pollen of matten en hebben bovengrondse uitlopers.
Bladeren De bladeren zijn vrij sterk geribd. Voor ontplooiing zijn ze min of meer gootvormig. De randen liggen tegen elkaar aan. De niet-bloeiende spruiten zijn smal, minder dan 2 mm breed en hebben een spits tongetje. Het bloeistengelblad is iets breder.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De ijle bloempluim is meestal paarsig, ongeveer 2 keer zo lang als breed, aan de top vaak knikkend en 3 tot 16 cm lang.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.