|
Glaux maritima L.
Melkkruid
|
Ecologie & verspreiding Melkkruid is een kustplant. De plant groeit op zonnige plekken op vochtige tot natte, matig voedselrijke, brakke tot zilte bodems zoals klei en slibrijk of humusrijk zand. Zij staat op de hogere delen van het schor die alleen bij springvloed onder water komen, strandvlakten, zilte plagplekken, in laagten waar brak water stagneert, natte duinvalleien onder invloed van salt spray, tussen stenen van zeedijken en in inlagen en kleiputten achter de zeedijk. Landinwaarts groeit zij op brakke slootkanten, in brakke en zilte weilanden en in boezemland langs zwak brakke riviertjes. In Nederland is Melkkruid algemeen in het getijdengebied en plaatselijk algemeen in de duinen, het Deltagebied, het laagveengebied, het noordelijk kleigebied en langs het IJsselmeer. Als gevolg van verzoeting van het IJsselmeer en delen van Noord-Holland gaat Melkkruid in Nederland achteruit. Melkkruid is kensoort voor het Verbond van Engels gras, de plantengemeenschappen die voorkomen op hoge kwelders en binnendijkse zilte gronden.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2020
| EcologieBodemZonnige plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke, brakke tot zilte grond (klei, zavel, slibrijk of humusrijk zand en stenige plaatsen). GroeiplaatsHoge kwelders (schorren), groene stranden, moerassen (brak rietland), tussen rotsspleten, kiezelstranden, laagten met stagnerend brak water, zilte plagplekken, tussen stenen van zeedijken, zandige strandvlakten die zijn afgesnoerd van de zee, zeeduinen (duinvalleien), kleiputten achter de zeedijk, waterkanten (brakke slootkanten en kreekoevers) en grasland (brak en zilt weiland en soms in boezemland langs zwak brakke riviertjes).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen in het Deltagebied en op de Waddeneilanden, plaatselijk langs de Gronings-Friese Waddenkust, het IJsselmeer en in het Noord-Hollandse en Friese polderland. VlaanderenVrij zeldzaam in het kustgebied (de Duinen en de Polders). WalloniëNiet in Wallonië. WereldGematigde streken op het noordelijk halfrond, zowel als kustplant als in zoutsteppen.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurJerling, L. & G. Elmgren (1996) Phenotypic variation in clonal growth of Glaux maritima along an environmental cline. Acta botanica neerlandica 45: 367-380 Kops, J. (1807) Glaux maritima - Zee Melk-kruid Flora Batava 2: 82-82 Rozema, J. (1975) Het voorkomen van Glaux maritima L. op de Strandvlakte van Schiermonnikoog. Gorteria 7: 129-131 Rozema, J. (1975) An eco-physiological investigation into the salt tolerance of Glaux maritima L. Acta botanica neerlandica 24: 407-416 Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De min of meer liggende tot opstijgende stengels zijn vrij donker groen en aan de voet meestal vertakt. Verder zijn ze vlezig, kaal en wortelen soms op enkele knopen. Ze vormen ondergrondse uitlopers met winterknoppen. Bladeren De niet gesteelde bladeren staan tegenover elkaar of de bovenste staan verspreid. Ze zijn eirond tot lijnvormig, hebben een gave rand, zijn vlezig en zijn als dakpannen gerangschikt in 4 rijen. Ze zijn 0,4 tot 1,2 cm lang. Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien afzonderlijk in de bladoksels. De 3 tot 6 mm grote kelk is roze, licht wijnrood of wit, 5-delig en klokvormig. Er zijn geen kroonbladen. Vruchten Een doosvrucht. De bolvormige doosvruchten zijn 5-kleppig. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode. © NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021. De bloeiperiode is dit jaar 11 dagen eerder dan het langjarig gemiddelde.
|