EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pionier) op vochtige tot natte, vaak tijdelijk overstroomde, kalkarme, voedselrijke, met name stikstofrijke grond (slibrijk zand, leem en humeuze, modderige grond).
GroeiplaatsWaterkanten en moerassen (langs kortstondige plassen, greppels, rivieren en meren en drooggevallen plaatsen langs sloten, poelen en vijvers), in goten, langs paden, wegkanten, akkers, moestuinen, plantsoenen, boomspiegels, grasland (grasvelden en langs beweide rivierlopen en drinkplaatsen) en tussen straatstenen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen.
VlaanderenAlgemeen in de Zand- en Zandleemstreek, de Polders, de Maasvallei en de Kempen, vrij algemeen in de Leemstreek en vrij zeldzaam in de Duinen.
WalloniëAlgemeen in Brabant en vrij algemeen in het Maasgebied. Elders zeldzaam.
WereldKoude en gematigde gebieden. In alle werelddelen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurGadella, T.W.J. (1977)
Rorippa palustris (L.) Besser in Nederland.
Gorteria 8: 172-177
Kops, J. & H.C. van Hall (1844) Sisymbrium palustre - Stompgetande Waterkers
Flora Batava 8: 580-580
Zijlstra, O.G. (1992) Geelbloeiende kruisbloemigen in Twente (1).
Nieuwsbrief FLORON-FWT 7: 1-5
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De vrijwel kale stengels zijn weinig tot sterk vertakt.
Bladeren Diep ingesneden bladeren met aan elke kant 3 tot 7 smal eironde, onregelmatig getande blaadjes en een grote brede eindlob. De bovenste bladeren zijn niet gesteeld en met kleine oortjes aan de voet.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De lichtgele, 3 tot 5 mm grote bloemen zijn ongeveer even lang als de kelkbladen.
Vruchten Een doosvrucht. De langwerpig eironde hauwtjes zijn 0,4 tot 1 cm lang, 2 mm breed en iets gekromd. De stijl wordt tot 1 mm lang. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.