EcologieBodemZonnige tot beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, vrij zure tot kalkrijke, meestal verstoorde grond (het meest op humeuze leem en rivierklei, weinig op zware klei).
GroeiplaatsGrasland (hooiland, weiland en uiterwaarden), dijken, waterkanten (sloten, langs oeverbeschoeiingen van groter water, bij bronnen en kwelplekken, langs greppels en in beekdalen), zeeduinen en bossen (loofbossen, bronbossen, hoge grienden en langs bospaden).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen, maar zeldzaam in Zeeland, in de duinen, op de Veluwe, in zeekleigebieden en in Flevoland.
VlaanderenVrij algemeen, maar zeldzaam in het kustgebied.
WalloniëVrij algemeen.
WereldIn alle werelddelen, in gematigde en koelere streken. Ook in Afrikaanse gebergten. Ingeburgerd in Zuid-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurAmphlett, A. (2020)
Deschampsia cespitosa subsp.
parviflora (Poaceae), an under-recorded woodland grass.
British & Irish Botany 2: 117-217
Jansen, P. (1951) Gramineae.
Flora Neerlandica : 7-274
Kops, J. (1800) Aira cespitosa - Veen-Windhalm
Flora Batava 1: 61-61
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
58Flora Batava 01:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
221Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
256Nederlandse Oecologische Flora 5:
148Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De buitenste halmen wortelen soms op de onderste knopen en vormen zo uitlopers. Ruwe smele groeit in grote pollen.
Bladeren De donkergroene bladeren zijn meestal vlak of los ingerold. Ze zijn aan de bovenkant zeer ruw op de nerven. De bladeren hebben aan de bovenkant maximaal 7 driehoekige ribben. Ze zijn 2 tot 5 mm breed. Het tongetje is stevig, spits, 6 tot 8 mm lang en vaak ingesneden.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloempluim staat wijduit, is sterk glanzend, fijn vertakt en 10 tot 50 cm lang. De bloeiwijze-as is ruw. De aartjes zijn 4 tot 6 mm lang en meestal bevatten ze 2 bloemen. De kelkkafjes zijn vliezig, glanzend en vaak voor een deel groen, zilverig, goudachtig of paars gekleurd. De naald van het onderste kroonkafje steekt meestal niet uit het aartje.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn kortlevend (1-5 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.