EcologieBodemZonnige, open plaatsen (pionier) op droge tot vochtige, voedselarme tot matig voedselrijke, zwak zure en vaak iets verdichte grond. Het meest op zand, maar ook op lemig zand en stenige grond.
GroeiplaatsBermen (langs zandwegen), heide, grasland (zandige plekken in gazons en schraal weiland), perken, akkers, braakliggende grond, mijnsteenbergen, halfverhardingen, soms tussen straatstenen en langs spoorwegen (spoorwegterreinen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen op de zandgronden in het midden, oosten en noordoosten en in Zuid-Limburg, vrij zeldzaam tot zeldzaam in het kustgebied. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in de Kempen. Elders vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëVrij zeldzaam in Brabant en de Ardennen. Elders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldEen van oorsprong Europese soort, die nu in alle werelddelen voorkomt (ook in Zuid-Amerika).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
153Flora Batava 07:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
282Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
519Nederlandse Oecologische Flora 1:
201Wilde Planten 3:
165Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De kleine planten staan rechtop, grotere planten liggen, vaak stervormig uitgespreid op de grond. Ze zijn kleverig behaard.
Bladeren De tegenoverstaande bladeren zijn lijnvormig, hebben een stekelige punt (genaald), niet vlezig en aan beide kanten vlak. De bovenste bladeren groeien in bundels. De zilverige steunblaadjes zijn langwerpig.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn donkerroze, maar aan de voet soms lichter. Ze zijn 3 tot 6 mm in doorsnee en bevatten meestal 10 of minder meeldraden.
Vruchten Een doosvrucht. De donkerbruine zaden zijn niet gevleugeld en 0,4 tot 0,6 mm lang. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.