EcologieBodemZonnige, vrij open plaatsen op droge, matig voedselrijke, meestal omgewerkte grond (zand en stenige plaatsen).
GroeiplaatsRuderale plaatsen, ruigten (voedselrijke ruigten), heide, bermen (schrale plaatsen), zandige dijken, grasland (grazige, maar vrij open terreinen), bosranden, akkers (akkerranden), langs spoorwegen (spoorwegterreinen), haventerreinen, mijnterreinen, afgravingen (kiezelgroeven), braakliggende grond en omgewerkte grond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVoor het eerst gevonden in 1868 bij Maastricht. Vrij zeldzaam in een groot deel van het land.
VlaanderenZeldzaam. Het meest in de Kempen.
WalloniëZeldzaam in de Ardennen en het noordelijke deel van Lotharingen. Elders zeer zeldzaam of ontbrekend.
WereldOorspronkelijk uit Midden- en Zuidwest-Azie, Noord-Afrika en Zuidoost en M idden-Europa. Ingeburgerd in o.a. West-Europa en in Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurHendriksen, G. & Heinen, M. (2023) Pothoofdflora Van havennaam naar begrip
Planten 20: 6-8
van Eeden, F.W. (1898) Potentilla recta - Opgerigte Ganzerik
Flora Batava 20: 1567-1567
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande, dicht behaarde stengels zijn bovenaan vertakt.
Bladeren De handvormige, 5 of 7-tallige bladeren zijn grof getand tot veerspletig, grijsachtig of aan beide kanten groen en vaak lang behaard. De bladstelen zijn 0,5 tot 2 cm lang.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen vormen samen een breed, los, onopvallend bebladerd bijscherm. Ze zijn lichtgeel en 1½ tot 2½ cm in doorsnee. De kroonbladen zijn even lang of meestal langer dan de kelkbladen. De kelk is na de bloei maar weinig vergroot.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.