Ecologie & verspreiding Ruwe klaver staat op zonnige, open en grazige, warme en droge, voedselarme, basenrijke en uitgesproken stikstofarme, zwak zure, neutrale tot kalkrijke zandgrond, maar ook op zavel en stenige plaatsen. Ze verdraagt lichte betreding en afplaggen. De eenjarige plant groeit (vaak als pionier) in de zeeduinen, in duingraslanden en op lage duintjes van strandvlakten, in graslanden en gazons, op muren van vestingwerken en kaden. Ook op parkeerplaatsen en tussen plaveisel, in bermen en langs paden, op dijken en kwelderranden. Nederland valt nog net binnen het Europese deel van het verspreidingsgebied. De soort is in ons land zeldzaam op Goeree, zeer zeldzaam in het aangrenzende Zeeland en het zuidelijk deel van de duinen (noordwaarts tot Scheveningen) en enkele andere plaatsen. Ruwe klaver is ook vegetatief goed te onderscheiden en markant door de nerven van de blaadjes, deze zijn gebogen en naar de rand toe verdikt. De zaden worden vaak als klit verspreid door schapen.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige, warme, open plaatsen op droge, voedselarme, zwak zure, kalkrijke tot neutrale, grazige zandgrond, maar ook op zavel en stenige plaatsen.
GroeiplaatsZeeduinen (vastgelegde duinen, kortblijvend duingrasland, randen van binnenduinweiland en en lage duintjes op zelden door de zee bereikte strandvlakten), grasland (droog, neutraal grasland, frequent beweid grasland en gazons), bermen (vaak gemaaide bermen en bermen die grenzen aan het duingebied), langs paden, dijken en kwelderranden.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse duinen en zeer zeldzaam elders in Zeeland.
VlaanderenZeer zeldzaam, maar plaatselijk vrij algemeen langs de kust.
WalloniëVroeger zeer zeldzaam. Nu waarschijnlijk verdwenen.
WereldIn Zuidwest-Azië, rondom de Middellandse Zee en in West-Europa. Noordelijk tot in Nederland en Zuid-Schotland.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurGonggrijp, S. (2018) Campingadventieven.
Planten 7: 4-5
van Eeden, F.W. (1889) Trifolium scabrum - Ruwe Klaver
Flora Batava 18: 1426-1426
Zijlstra, G. (1972) Eeen tabel ter determinatie van klaversoorten op vegetatieve kenmerken.
Gorteria 6: 27-34
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De liggende of opstijgende stengels zijn aanliggend behaard.
Bladeren De bladstelen zijn tamelijk kort en ontbreken vrijwel bij de bovenste bladeren. De deelblaadjes zijn omgekeerd-eirond, iets leerachtig, fijngetand en de zijnerven zijn aan de top omgebogen en verdikt. De steunblaadjes zijn driehoekig tot eirond en hebben een geleidelijk toegespitste top en een rode tekening.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De niet gesteelde bloeiwijze is bolvormig en tot 1,2 cm groot. De bloeiwijze wordt omhuld door de bovenste bladeren. De bloemen zijn roomwit of soms iets roze, 4-5 mm groot en steken nauwelijks buiten de kelk uit. Na de bloei verhout de kelk en krommen de kelktanden zich als stekels opzij.
Vruchten Een doosvrucht. De peulen zijn langwerpig en bevatten meestal maar 1 zaadje. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.