|
Potamogeton alpinus Balb.
Rossig fonteinkruid
|
Ecologie & verspreiding Rossig fonteinkruid is te vinden in zonnig tot licht beschaduwd, meestal koel, niet te ondiep, stilstaan of zwak stromend, ± stikstofrijk, onvervuild, voedselarm tot matig voedselrijk, zwak zuur tot zwak basisch, helder en zoet water boven een minerale tot licht organische bodem van venig zand, leem, rivierklei of soms veen. Deze pionier vormt winterknoppen, is weinig concurrentiekrachtig en groeit in sloten die pas geschoond of gegraven zijn, in kanalen en gekanaliseerde beken, in bosvijvers en kasteelgrachten, in luwe zones van rivieren en grote plassen. Ze groeit vaak in kwelsloten op de grens van zand en veen. De plant hoort thuis in de gematigde streken van het Noordelijk Halfrond en is in Nederland vrij zeldzaam in oostelijk Friesland en West-Drenthe, zeldzaam elders in het oosten en midden van het land. De reden van de sterke achteruitgang is onbekend, maar mogelijk speelt de toegenomen eutrofiëring een rol door beïnvloeding van de helderheid van het water.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2014
| EcologieBodemZonnige of soms licht beschaduwde plaatsen in niet te ondiep, voedselarm tot matig voedselrijk, niet vervuild, zoet, helder, stilstaand of stromend, zwak zuur of soms licht basisch water, met een minerale tot licht organische bodem (venig zand, leem, rivierklei of soms veen). GroeiplaatsWater (spoorsloten, regelmatig geschoond of pas gegraven water, nieuwe kavelsloten, kanalen, gekanaliseerde beken, kwelsloten, bosvijvers, vrij diepe kasteelgrachten en luwe zones van rivieren en grote plassen).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij zeldzaam in oostelijk Fryslân en in West-Drenthe. Zeldzaam elders in het oosten en midden van het land, in laagveengebieden en in het rivierengebied. VlaanderenMisschien nog zeer zeldzaam in de Kempen en de Leemstreek. Zeer sterk afgenomen. Na 1983 niet meer waargenomen. WalloniëZeer zeldzaam. Sterk afgenomen. WereldKoel-gematigde en koudere streken op het noordelijk halfrond.
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurClason, E.W. (1953) Het Alpenfonteinkruid in Noord-Drente. De Levende Natuur 56: 87-92 Clason, E.W. (1964) 5a. Potamogetonaceae. Flora Neerlandica : 37-79 Lanjouw, B. (2013) Verspreiding, veldherkenning en vegetatiekundige positie van Langstengelig fonteinkruid ( Potamogeton praelongus) in Noord-Drenthe. Nieuwsbrief Werkgroep Florakartering Drenthe 49: 20-25 van der Linden, J. & W. Poelmans (1993) Recente vondsten van breedbladige fonteinkruiden ( Groenlandia en Potamogeton spec.) in de provincie Noord-Brabant. Gorteria 19: 97-102 van der Ploeg, D.T.E. (1968) Potamogeton, Elodea en ruilverkavelingen. Gorteria 4: 113-114 Vöge, M. (2005) Wachstum und Reproduktion bei Laichkräutern: im gemässigten Klima und im niederarktischen Grönland. Floristische Rundbriefe 39: 67-72 Vuyck, L. (1901) Potamogeton rufescens - Rosbladig Fonteinkruid Flora Batava 21: 1653-1653 Wiegleb, G. (1976) Die Verbreitung einge Wasserpflanzen, besonders der Gattung Potamogeton im südlichen und östlichen Niedersachsen. Göttinger Floristische Rundbriefe 10: 11-15 Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels Tijdens de bloei zijn de stengels meestal niet vertakt. Ze kunnen enkele dm tot meer dan 1 m lang worden. Bladeren De ondergedoken bladeren zijn langwerpig, niet gesteeld en soms zijn ze zwak stengelomvattend. Ze hebben een stompe top en de randen gaaf. Verder zijn ze iets gekroesd, vaak golvend en soms roodachtig van kleur. De steunblaadjes zijn groot. De drijfbladeren zitten in paren. Ze zijn dun leerachtig, elliptisch, niet doorschijnend en netvormig geaderd. De zijnerven lopen meest evenwijdig aan de hoofdnerf. Aan de voet zijn ze in een korte steel versmald en aan de top zijn ze stomp. Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen zijn groenig. De aarstelen zijn overal even dik. Een stengel kan tot 10 aren dragen. Vruchten Een steenvrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra - CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode. © NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.
|