Ecologie & verspreiding Rode waterereprijs staat in zonnig of soms half beschaduwd, ondiep, stromend, zoet tot zwak brak water en op open, natte, ± voedsel- en stikstofrijke, basische en kalkhoudende klei-, leem- en zandgrond, zelden op veen. Ze groeit in verse greppels en op rivierstrandjes, in kwel- en weidesloten, in duinplassen en kreken, in doorbraakkolken, vijvers en in drinkpoelen. Ook op modderige plaatsen in uiterwaarden, in kleigroeven, op kwelplekken in nat grasland en op opgespoten grond. Het is een plant van de gematigde streken van Noordelijk Halfrond en Oost-Afrika. De soort is plaatselijk vrij algemeen in het kustgebied, het poldergebied en in het gebied van de grote rivieren, vrij zeldzaam in het oosten en midden van het land en zeer zeldzaam in Zuid-Limburg. Naast het kleurverschil van de bloemkroon is Rode waterereprijs ook te onderscheiden van Blauwe waterereprijs door de andere hoek die de bloemstelen maken met as van de bloeiwijze.
CC-BY-SA 3.0 René van Moorsel, 2015
|
EcologieBodemZonnige of soms half beschaduwde plaatsen (pionier) in ondiep, stromend, zoet tot zwak brak water en op open, natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, met name stikstofrijke, kalkhoudende grond (klei, leem en zand, zelden op veen).
GroeiplaatsWater en waterkanten (verse greppels, rivierstrandjes, kwelsloten, duinplassen, weidesloten, doorbraakkolken, kreken, vijvers en drinkpoelen), modderige plaatsen in uiterwaarden, afgravingen (kleigroeven), grasland (nat weiland en opengetrapte of stuk gereden weiland), kwelplekken en opgespoten grond.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandPlaatselijk vrij algemeen in het westen van het land, in laagveengebieden, in het noordelijk zeekleigebied, in het rivierengebied en in de duinen, vrij zeldzaam in het oosten en midden van het land en zeer zeldzaam in Zuid-Limburg.
VlaanderenPlaatselijk vrij algemeen in het kustgebied en vrij zeldzaam in Vlaanderen en de Kempen. Eders zeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëZeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldGematigde streken op het noordelijk halfrond en in oostelijk Afrika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDe Langhe, J.E. & R. D'hose (1977) Cas de zonation d'une population de
Veronica anagallis-aquatica L. et
Veronica catenata Pennell.
Dumortiera 6: 36-36
Garjeanne, A.J.M. (1948)
Veronica.
De Levende Natuur 51: 101-108
van Ooststroom, S.J. & T.J. Reichgelt (1963) De bastaard van
Veronica anagallisaquatica L. en
V. catenata Pennell (Korte meded.).
Gorteria 1: 119-119
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
166Flora Batava 02:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
539Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
658Nederlandse Oecologische Flora 3:
218Wilde Planten 2:
204, als Veronica anagallis-aquatica subsp. aquaticaWilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De meestal rechtopstaande stengels zijn vaak rood aangelopen. Ze zijn vierkantig tot vrijwel rond en al of niet behaard.
Bladeren De donkergroene bladeren zijn zwak gezaagd en langwerpig. De voet is niet gesteeld en halfstengelomvattend. De bladeren hebben een spitse top. De middennerf is aan de voet bijna even breed als de stengel. De schutbladen zijn ook langwerpig, maar minder spits.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in trossen vanuit de bladoksels. De bloemstelen zijn tijdens de bloei langer dan de schutbladen. De bloemen zijn roze met donkerder aderen en 3 tot 5 mm groot.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn rondachtig of meer breed dan lang. De kelkslippen staan recht van de vrucht af. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.