EcologieBodemZonnige of zelden licht beschaduwde plaatsen op vochtige tot natte, zoete tot brakke, voedselrijke, meestal basenrijke, zwak zure tot kalkrijke, verstoorde grond (allerlei grondsoorten, maar het meest op klei).
GroeiplaatsGrasland (verruigd grasland), bermen, waterkanten (stenen beschoeiingen van kanaaloevers, kribben, aanspoelselgordels langs rivieren en zeearmen, langs greppels en in rietkragen), ruigten, zeeduinen (duinvalleien en zelden door de zee bereikte strandvlakten), wegranden (vastgereden stroken langs wegen), bossen (langs bospaden), bosranden, struwelen (wilgenopslag in afgravingen, met name kleigroeven), uiterwaarden en ruige dijken.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen in het westen van het land en in het rivierengebied. Elders vrij algemeen.
VlaanderenAlgemeen, maar vrij zeldzaam in de Zandstreek en de Kempen. Het meest in de Polders en langs de Maas.
WalloniëAlgemeen, maar zeer zeldzaam in de Ardennen.
WereldIn West- en Midden-Europa. Hier en daar ingeburgerd in andere werelddelen. Ingeburgerd in Noord-Amerika. Andere ondersoorten groeien in Zuidwest-Europa, het Middellandse-Zeegebied, Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De vrij donkergroene stengels zijn stug en voelen ruw aan. Rietzwenkgras vormt pollen of horsten.
Bladeren De bladeren worden tot meer dan een ½ m lang en tot ruim 1 cm breed. De onderkant is glanzig. De bladeren zijn geleidelijk in een punt versmald. De bladoortjes zijn gewimperd. De oude bladscheden vezelen niet.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloempluim is groot, los en hangt aan de top meestal over. Op de onderste knoop van de pluim zitten meestal 2 of 3 takken, die elk ten minste 4 aartjes hebben.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.