Ecologie & verspreiding Zulte is een van de algemeenste en veelzijdigste zoutplanten van onze flora. Zij groeit op natte, voedselrijke grond. Zij wordt vooral op klei maar ook op zand of veen aangetroffen. Zulte is een vast bestanddeel en soms een hoofdrolspeler in de vegetatie van graslanden en oevers in het kustgebied. Buitendijks groeit de plant op het schor en op de overgang van slik naar schor. Binnendijks staat Zulte in allerlei zilte terreinen. Zij komt algemeen voor in het kustgebied, en plaatselijk vrij algemeen in de Hollandse Randstad en het IJsselmeergebied. Verder komt zij sporadisch in het binnenland voor. Als gevolg van verzoeting is zij in een groot deel van de rand van het IJsselmeer (de vroege brakke Zuiderzee) verdwenen. Sinds de verzilting van het rivierwater bovenstrooms is gestopt komt zij minder in het rivierengebied voor. Zulte is kensoort voor de Zeeaster-klasse, deze omvat plantengemeenschappen die voorkomen op zilte tot brakke gronden.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten, 2020
|
EcologieBodemZonnige, min of meer open plaatsen op natte, voedselrijke, slibrijke, zilte, brakke of soms zoete grond (klei, soms op zand of veen).
GroeiplaatsKwelders (schorren), slikken, moerassen (brak rietland en zoutmoerassen), waterkanten (verruigde rietkragen, langs kanalen, rivieren, plassen, vijvers, spoorsloten, bermsloten, stenen beschoeiingen van kanalen en stadsgrachten), opgespoten grond en grasland (zilt weiland).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen langs de Waddenzeekust en langs de kust in Zeeland nen plaatselijk vrij algemeen in sommige laagveengebieden, langs het IJsselmeer, langs de Rijn en zijn zijrivieren en in het noordelijk zeekleigebied.
VlaanderenVrij algemeen langs de kust, maar ook o.a. via de Schelde en de Leie ver in het binnenland binnengedrongen.
WalloniëZeldzaam in het oosten van Lotharingen in de streek van Chateau-Salins.
WereldIn zoutsteppen en kustgebieden in de gematigde delen van Europa en Azië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurDelsman, H.C. (1907) Als de Zulte bloeit.
De Levende Natuur 12: 88-93
Kops, J. (1807) Aster tripolium - Zout-water Aster
Flora Batava 2: 129-129
Sterk, A.A. & D.O. Wijnands (1970) On the variation in the flower heads of Aster tripolium L. in the Netherlands.
Acta botanica neerlandica 19: 436-444
van den Bergh, L.M.J. & W.H.A. Hekking (1973) Zulte (
Aster tripolium L.) langs de grote rivieren.
Gorteria 6: 138-139
van den Bergh, L.M.J. & W.H.A. Hekking (1973) De Zulte langs de grote rivieren.
De Levende Natuur 76: 59-60
Zonneveld, I.S. (1974) Nieuwe soorten in het zoetwatergetijdengebied na de afsluiting van het Haringvliet (Korte meded.).
Gorteria 7: 47-47
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
30Flora Batava 02:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
593Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
710Nederlandse Oecologische Flora 4:
38Wilde Planten 1:
282Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande of vanuit een vertakte voet opstijgende stengels zijn meestal sterk vertakt, vaak roodachtig en kaal.
Bladeren Min of meer vlezig, kaal, langwerpig tot lijnvormig, gaafrandig of zwak getand, zittend tot iets stengelomvattend, 7 tot 12 cm.
Bloemen Polygaam (bloemen met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en bloemen met alleen mannelijke of alleen vrouwelijke geslachtsorganen). De vele bloemhoofdjes zitten in grote, vaak iets schermvormige pluimen. De hoofdjes zijn 0,8 tot 2 cm groot. De vrouwelijk lintbloemen zijn lichtblauw tot paarsblauw, maar kunnen ook ontbreken. De buisbloemen zijn geel. De aangedrukte omwindselbladen zijn 1 tot 3 mm breed en stomp.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De vrucht is een nootje dat twee weken kan blijven drijven. De zaden ontkiemen alleen als het zoutgehalte van de bodem voldoende laag is. Alleen dan kunnen ze water opnemen om te kiemen. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.