Ecologie & verspreiding Zilte rus staat op zonnige, vochtige tot natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, zwak basische, brakke tot zilte bodems zoals slib- of humushoudend zand en niet te zware klei en verder kan het stikstofgehalte duidelijk wisselen. De plant groeit op hoge kwelders en schorren, op strandvlakten en in duinvalleien, aan zilte slootkanten en in zilte laagten van weilanden. In het kustgebied groeit ze ook op open plekken in zoet milieu en verder kan ze zich na ontzilting nog lang standhouden in duinvalleien. Het westelijke en noordwestelijke deel van Nederland vallen binnen het Europese deel van het areaal. De soort is in Nederland algemeen in het getijden- en Deltagebied en in de duingebieden, ze is plaatselijk vrij algemeen in Noord-Holland, het zuidwestelijk deel van Zuid-Holland, het noordelijk kleigebied en langs het IJsselmeer. Elders is de soort zeer zeldzaam. Zilte rus wordt vaak verward met Platte rus en is daarvan vegetatief niet te onderscheiden.
CC-BY-SA 3.0 Niko Buiten & René van Moorsel , 2015
|
EcologieBodemZonnige plaatsen op vochtige tot natte, matig voedselrijke tot voedselrijke, brakke tot zilte grond (slib- of humushoudend zand, zavel en niet te zware klei). Zelden in zoet milieu (hier alleen op open plekken).
GroeiplaatsHoge kwelders (schorren), zeeduinen (strandvlakten, duinvalleien, laag duinweiland, o.a. in karrensporen en op uitgegraven of afgeplagde plekken), waterkanten (zilte slootkanten en langs drinkpoelen) en grasland (zilte laagten in weiland).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandVrij algemeen langs de kust in het Waddengebied, in Zeeland en in de duinen en plaatselijk vrij algemeen in Noord-Holland ten noorden van het IJ, in het zuidwestelijke deel van Zuid-Holland, in het noordelijk zeekleigebied en langs het IJsselmeer. Elders zeer zeldzaam.
VlaanderenVrij algemeen in het kustgebied.
WalloniëNiet in Wallonië.
WereldGematigde streken op het noordelijk halfrond, maar niet in het oosten van Azië. In Europa van Noord-Scandinavië tot in Zuid-Italië, maar de soort ontbreekt voor een groot deel in Spanje en Portuigal. Ook in steppegebieden, tot in Centraal-Azië.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurHartsen, F.A. (1868) Juncus gerardi - Gerard's Bloembies
Flora Batava 13: 1007-1007
Loos, G.H. (1996) Sind
Juncus gerardii Loisel. und
Plantago winteri Wirtg. obligate oder fakultative Halophyten?
Floristische Rundbriefe 30: 154-157
van der Reest, P.J. (1985) Het Rammegors, de vegetatie van een schorrengebied na de bedijking.
Gorteria 12: 217-224
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
89Flora Batava 13:
plaat 1007Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
138Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
204Nederlandse Oecologische Flora 5:
20Wilde Planten 1:
290Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn meestal donkergroen. De opgerichte bloeistengels zijn min of meer rolrond en in de onderste helft bebladerd. Zilte rus vormt polletjes, rijen of matten.
Bladeren De bladschede is bruin, buisvormig en omhult de stengel. De bladschijf is grasachtig en wordt tot 2 mm breed.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De bloemen groeien in een vrij dichte tot ijle bloeiwijze met een vrij kort schutblad. De bloemdekbladen zijn meestal donkerbruin en ongeveer 3 mm lang. De helmknoppen zijn ongeveer 3 keer zo lang als de helmdraden. De stijl is minstens zo lang als het vruchtbeginsel.
Vruchten Een doosvrucht. De vruchten zijn donkerbruin met een groene middenstreep. Ze zijn 2½ tot 3 mm lang en nauwelijks langer dan de bloemdekbladen. De zaden worden meer dan een ½ mm lang. De zaden zijn langlevend (> 5 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.