EcologieBodemZonnige, open plaatsen op droge tot vaak vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, zoete tot vrij zilte, stuivende, omgewerkte of stenige grond (duinzand en stenige plaatsen).
GroeiplaatsZeedijken, kwelders (schorren), waterkanten (oevers van brakke kreken), zeeduinen (langs de duinvoet, langs duinwegen, duindoornstruwelen en ruderale plaatsen), opgespoten grond, op aanspoelsel in brak rietland, ruigten (brakke plaatsen) en bermen (ruige plaatsen in kanaal-, rivier- en wegbermen).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen langs de kust, in Zeeland en plaatselijk langs het IJsselmeer. Elders soms aangevoerd met duinzand.
VlaanderenAlgemeen langs de kust en zeldzaam in het binnenland (vooral langs rivieren).
WalloniëNiet in Wallonië.
WereldLangs Zuid- en West-Europese kusten, noordelijk tot aan de Deense zuidwestkust. Mogelijk ook aan rivieroevers in de Alpen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurJansen, P. (1951) Gramineae.
Flora Neerlandica : 7-274
van Eeden, F.W. (1893) Triticum x acutum - Spits Tarwgras
Flora Batava 19: 1448-1448
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
63Heukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
236Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
280Nederlandse Oecologische Flora 5:
133Wilde Planten 1:
303Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De stengels zijn kaal.
Bladeren De bladeren zijn grijsblauw door een waslaagje. Ze zijn sterk en dicht geribd met voor een deel driehoekige, deels afgeplatte ribben. Op de ribben en aan de rand zijn ze ruw door stekeltjes, maar verder zijn ze kaal. De bladschede is tenminste aan 1 rand gewimperd, maar verder ook kaal.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De rechtopstaande bloeiwijze is dicht en vaak wittig aangelopen. De aartjes zijn 1 tot 2 cm lang en bevatten 3 tot 10 bloemen. De spitse kelkkafjes hebben 4 tot 7 nerven. De helmknoppen zijjn 5 tot 7 mm lang.
Vruchten Een graanvrucht. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Eenzaadlobbig (kiemend met één kiemblaadje).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendFenologie vruchtdragendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.