EcologieBodemZonnige, vaak open plaatsen op natte tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke, zwak zure tot kalkhoudende en vaak verstoorde of verdichte grond. Ook op brakke en zilte grond (alle grondsoorten, behalve hoogveen).
GroeiplaatsAkkers (o.a. maisvelden), tuinen, omgewerkte grond, braakliggende grond, opgespoten grond, zeeduinen (duinvalleien), kwelders of schorren (kwelderranden en kleiige laagten op strandvlakten), grasland (grasvelden), bermen, dijken, karrensporen, waterkanten (aanspoelselgordels, afgetrapte oevers en langs kreken en drinkpoelen in het kustgebied), puin, ruderale plaatsen, stortterreinen), uiterwaarden en afgravingen (leem- en kleiafgroeven).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandAlgemeen.
VlaanderenAlgemeen.
WalloniëAlgemeen, maar vrij zeldzaam in de Ardennen.
WereldIn Europa, Azië, Australië, Noord-Amerika en Chili. Vanuit Europa is de soort ingevoerd in andere werelddelen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 3:
127Flora Batava 04:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
386Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
369Nederlandse Oecologische Flora 3:
80Wilde Planten 1:
19Wilde-Planten.nl:
paginadeze soort in de Zadenatlas van Nederland Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De lange, kruipende stengels zijn vaak roodachtig. Ze wortelen op de knopen.
Bladeren De afgebroken geveerde bladeren zijn 5 tot 25 cm lang, met tot meer dan 20 grote, scherp gezaagde deelblaadjes. Van onderen en vaak ook van boven zijn ze zilverig, zijdeachtig behaard.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De gele, 1½ tot 3 cm grote bloemen groeien op een behaarde, lange steel, die ook na de bloei rechtop staat. De 5 kroonbladen zijn eivormig en aan de top afgerond. Ze zijn 2 keer zo lang als de kelk. Er zijn 5 kelkslippen en 5 bijkelkslippen. De bijkelkslippen zijn vaak 2- of meer-tandig.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn kortlevend (1-5 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.