Ecologie & verspreiding Weidehavikskruid wordt in Nederland gevonden langs (spoor)wegbermen en regelmatig gemaaide taluds van sloten en waterschapsleidingen. Daarnaast kan deze soort worden aangetroffen in schrale hooilanden en op ruderale standplaatsen zoals industrieterreinen en afgravingen. De plant staat in droge tot matig vochtige grazige vegetaties: zowel in de volle zon als licht beschaduwd en zowel op de klei als op zand. Weidehavikskruid is in bepaalde delen van Groningen en Drenthe niet zeldzaam en neemt daar niet af. In het oosten en midden van Nederland is de soort zeldzaam net als in Zuid Limburg; in deze gebieden lijkt zij achteruit te gaan. Net als alle andere havikskruiden staat Weidehavikskruid bekend om de vele overgangen naar andere soorten binnen dit geslacht. Dit is het gevolg van de ingewikkelde patronen in zowel de geslachtelijke als ongeslachtelijke voortplanting bij havikskruiden. Er worden naast de hoofdsoorten vele tussensoorten en kruisingen onderscheiden, waarbij juiste determinatie vaak zeer lastig is.
CC-BY-SA 3.0 Bert Lanjouw, 2015
|
EcologieBodemZonnige, soms licht beschaduwde plaatsen op vochtige, matig voedselrijke, licht bemeste, zwak zure tot kalkhoudende grond (zand, keileem, zavel, veen, löss, lichte klei en stenige plaatsen, maar niet op mergel).
GroeiplaatsBermen, grasland (schraal hooiland), langs spoorwegen (spoorbermen en spoorwegterreinen), industrieterreinen, waterkanten (slootkanten, zandstrandjes en taluds van afwateringskanaaltjes), afgravingen (zandgroeven, leemgroeven en kleiafgravingen), bossen (langs bospaden) en kapvlakten.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in het noordoosten en midden van het land, in Zuid-Limburg en in Flevoland. Elders zeer zeldzaam. Niet op de Waddeneilanden en in Zeeland.
VlaanderenZeldzaam tot zeer zeldzaam.
WalloniëZeldzaam tot zeer zeldzaam.
WereldIn West-, Zuidwest- en Midden-Azië en in Oost-, Noord- en Midden-Europa. De soort ontbreekt grotendeels in in Zuid- en West-Europa. Westelijk tot in Nederland en België. Ingeburgerd in oostelijk Noord-Amerika.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLLiteratuurBremer, P. (1990) Het Weidehavikskruid (
Hieracium caespitosum Dumortier) in de IJsselmeerpolders en aangrenzende gebieden.
Gorteria 16: 148-158
Dijkstra, S.J. (1945) Floristische notities over het jaar 1944.
Natuurhistorisch Maandblad 34: 14-16
Gadella, T.W.J. (1984) Voortplantingswijze, hybridisatie en cytologie van het weidehavikskruid,
Hieracium caespitosum Dumort.
Gorteria 12: 108-109
Gottschlich, G. (2020) Synopse der für Deutschland nachgewiesenen Arten und Unterarten der Gattung
Hieracium s. l. (
Hieracium s. str. und
Pilosella), aufgeschlüsselt nach Vorkommen in den einzelnen Bundesländern.
Forum Geobotanicum 9: 1-59
Hartsen, F.A. (1865) Hieracium pratense
Flora Batava 12: 941-941
Jansen, M.T. & J. Mennema (1973) Verslag van de 'Floristenexcursie' naar Dronten in 1969.
Gorteria 6: 117-121
Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels Op de holle stengels groeien afstaande, 3 tot 5 mm lange haren. Aan de lichtgroene stengels zie je meestal 2 of 3 bladeren. Weidehavikskruid heeft lange uitlopers.
Bladeren De rozetbladeren hebben een stompe top. De uitlopers hebben opgerichte bladeren die bijna even groot zijn dan de rozetbladeren. Ze zijn langwerpig of wat breder. De bovenste bladeren zijn spits. Aan de onderkant zie je vaak enige sterharen.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De vrij talrijke gele bloemhoofdjes staan in een eerst kluwenachtig samengetrokken, maar later vrij vlakke tuil. De lintbloemen zijn licht goudgeel en meestal zonder rode kleur aan de onderkant.
Vruchten Een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden zijn zeer kortlevend (< 1 jaar). Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Verspreidingstrend
Gemiddelde trend van het aantal kilometerhokken waarin de soort voorkomt, weergegeven als indexcijfer (1975-1978 = 100).
De trend is gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en geeft de relatieve verandering in het aantal bezette kilometerhokken weer.
Voor de berekening worden de data per periode van vier jaar samengenomen.
In de grafiek correspondeert ieder punt met het laatste jaar van zo'n periode.
© NEM(CBS & FLORON) 2023
download in hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.