EcologieBodemZonnige tot licht beschaduwde, open plaatsen op droge, matig voedselarme tot matig voedselrijke, stikstofrijke en kalkrijke, dikwijls verstoorde of oppervlakkig bewerkte grond (duinzand, mergel en stenige plaatsen).
GroeiplaatsZeeduinen (o.a. langs vlierbosjes in de binnenduinen), ruigten (kalkrijke ruigten), bermen, langs holle wegen, dijken, tegen muren, bosranden, struwelen aan de voet van steile mergelhellingen, hakhoutsingels, heggen, ruderale plaatsen, puinhopen, bij ruïnes en begraafplaatsen, omgewerkte grond en rotsachtige plaatsen.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NLVerspreidingNederlandZeldzaam in de Hollandse en Zeeuwse duinen en in Zuid-Limburg. Zeer zeldzaam in het rivierengebied, in aangrenzende gebieden en in Flevoland.
VlaanderenZeer zeldzaam.
WalloniëZeldzaam in het Maasgebied (de noordwestelijke Ardennen). Elders zeer zeldzaam.
WereldOorspronkelijk uit West-Azië en Oost- en Zuid-Europa. Nu in alle werelddelen, in gebieden met een gematigd klimaat.
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL LiteratuurKops, J. (1822) Nepeta cataria - Gemeen Katte-Kruid
Flora Batava 4: 249-249
op den Kamp, O. (2009) Wild kattekruid nog steeds in Zuid-Limburg.
Natuurhistorisch Maandblad 98: 13-16
Sloff, J.G. & J.L. van Soest (1939) Het fluviatiele district in Nederland en zijn flora II.
Nederlandsch kruidkundig archief. Serie 3 49: 268-306
Zwart, K. (1917)
Nepeta cataria.
De Levende Natuur 22: 311-311
Pagina's in standaardwerkenAtlas van de Nederlandse Flora 2:
221Flora Batava 04:
plaatHeukels' Flora van Nederland, 23e ed.:
507Heukels' Flora van Nederland, 24e ed.:
616Nederlandse Oecologische Flora 3:
168Wilde Planten 3:
300Wilde-Planten.nl:
paginaAfbeelding in de Zadenatlas (Digital Plant Atlas) Beschrijvingbron: Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra Stengels De rechtopstaande stengels zijn tot aan de voet viltig behaard.
Bladeren De grijsviltige, getande bladeren zijn eirond en hebben vaak een hartvormige voet. Ze zijn gesteeld en verspreiden een sterke geur.
Bloemen Tweeslachtig (een bloem met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen). De schijnkransen groeien in de bladoksels in vrij dichte, onderaan onderbroken aren. De bloemen zijn wit, van binnen rood gestippeld en 0,7 tot 1 cm lang. De, onderlip heeft korte zijslipjes en een waaiervormige middenslip. Bij de ingang van de kroon draagt de onderlip een haarkwastje. De kelktanden zijn recht.
Vruchten Een splitvrucht. Tweezaadlobbig (kiemend met twee kiemblaadjes).
Bron:
Wilde-planten.nl / Klaas Dijkstra -
CC BY-NC-SA 3.0 NL
Atlasblokken met waarnemingen
Het aantal atlasblokken (5x5 km) waarin de soort is gemeld binnen een periode van vijf jaar (vanaf 1980) of twintig jaar.
Niet gecorrigeerd voor waarnemersinspanning en het aantal doorgegeven waarnemingen kan sterk variëren per periode,
dus een trend in verspreiding kan hier niet direct uit worden afgelezen. Het opgegeven jaartal is het eerste jaar van de
periode. Bron: gevalideerde waarnemingen uit de NDFF.
© FLORON & NDFF
download hoge resolutieFenologie bloeiendBron: FLORON - Gemodelleerd op basis van waarnemingen uit de NDFF voor de periode 2000-2021.